Юлиан Войнов: Бюджетът е резултат от решения за реформи – не обратното

Не е работа на финансовия министър да принуждава своите колеги по този начин да правят реформи, коментира финансовия експерт

06.11.2015 | 15:21 Редактор: Мариета Иванова
Юлиан Войнов: Бюджетът е резултат от решения за реформи – не обратното

Бюджетът е резултат от решение за реформи, а не обратното, коментира в предаването Полиграф със Светла Петрова финансовият експерт Юлиан Войнов. – „Не се прави бюджет, за да бъде принуден някой да извърши реформи,” коментира още той.

Той подчерта, че е „абсолютен факт, че бюджетът на МВР е над 1 млрд. лв. Абсолютен факт е, че в МВР работят най-голям брой хора на глава от населението и България се нарежда на 8 място в света по този показател. Всичко това говори за една сериозна нереформирана структура, в която над 80% от приходите на бюджета на министерството отиват за заплати и много малка част отиват за капиталови разходи. Поради изключителното забавяне на тази реформа в момента, не знам дали еднолично или колективно, се взе решение за принудително съкращаване на бюджета на министерството”, коментира експертът. Той подчерта, че начинът, по който е представено това решение  е „принуждаване на министъра ( на МВР – бел.ред.) да предприеме някакви действия, за да може да се вмести в бюджета на министерството”.

По думите му обаче, „не е работа на финансовия министър да принуждава по такъв начин своите колеги да правят реформи”.

Още по темата

Политическият психолог проф. Людмил Георгиев подчерта от своя страна, че е абсурдно да се мисли, че „в българското правителство става нещо без знанието на премира Борисов.- „Това е изключено,” категоричен е той.

Крайната форма на протест от страна на полицаите проф. Георгиев обясни с думите: „Усещането, което създава Борисов и ГЕРБ на неразбиране на това, какво е държавата, което съчетано с традиционното отчуждение от държавата, би могло да бъде и е основа за полицаите да демонстрират вече крайно отчуждение от държавата”.

Вижте целия коментар от видео файла.