Каква е тайната на наистина успелите хора?

Разликата между успелите хора и наистина много успелите хора е, че наистина успелите хора казват не на почти всичко

03.04.2015 | 15:30 Редактор: Ирина Георгиева
Каква е тайната на наистина успелите хора?

Какво означава да си успешен? Повечето хора се стремят към успешен професионален живот. Те постоянно се насочват към следващото повишение, клиент или увеличение на заплатата. 

Хората с гордост казват: "Толкова съм зает по време на работа!" сякаш това автоматично е еквивалент на успех. Често обаче интензитета на свършената работа се бърка с удовлетвореността, пише Business Insider. Често има разлика между най-успешните хора от света на бизнеса.

Митът, че постоянно са на линия

Съществува мит, че хората, постигнали огромен успех, постоянно са на линия и работят. Те се събуждат рано, рядко почиват и прекарват часовете си, преследвайки целта. Всеки път, когато някой ги попита за нещо, те отговарят над и отвъд очакванията. Как го правят?

Ако човек може нещо, то трябва да го прави

Грешно е разбирането, че ако някой може нещо, то задължително трябва да го прави. Хората, постигнали изключително голям успех никога не слагат нещо в графика си само, защото смятат, че могат да го "накарат да работи". Всъщност те са изключително селективни по отношение на ангажиментите, които поемат.

Помислете върху съвета на  Уорън Бъфет:

"Разликата между успелите хора и наистина много успелите хора е, че наистина успелите хора казват не на почти всичко."

Хората, постигнали огромен успех, са наясно с лимитите си. Те са осъзнали, че ако искат да свършат нещо допълнително, то времето за другите им ангажименти ще се свие. 

Кой може да мисли трезво и да разрешава важни проблеми, ако има дълъг списък с неща, които трябва да свърши? Сред най-важните приоритети на успелите е да "запазят мисълта си свежа". Това е нещото, което им позволява да постигнат високи постижения в областта си.

Не е нужно да получаваме медал, ако се лишаваме от сън

"Спа само по четири часа на нощ!" Често се уважава като впечатляващо постижение. Всеки, който е толкова зает, трябва да е най-високо в йерархията, нали?

Грешно. Защо? Всеки, който е толкова зает, че няма време за сън, не може да си организира добре времето. Нощният сън освежава ума, така че човек да се представя по-добре на сутринта.

Има разлика между тежката работа и тази, която се върши по труден начин. Ако човек често се лишава от сън, как може да се очаква от него да разрешава трудни и сложни задачи. Ще се окаже в режим на зомби, а те не са известни с високото си ниво на постижения.

Съсредоточете се върху най-важното

Хората, съумели да постигнат много, лесно успяват да откроят най-важните си задачи и да се съсредоточат само върху тях. Те питат: "Какво е важно? Какво мога да елиминирам?"

Ако човек работи умно, може да постигне повече. Целта е да се елиминират всички ненужни, повтарящи се задачи, които отвличат вниманието от истинските цели. 

В книгата "Четири часова работна седмица" Тим Ферис показва как е организирал живота си и е автоматизирал доходите си, така че да си създаде повече свободно време. Целта на автора е да "премахне 40-часовата тежка работа на седмица" и да си създаде гъвкавост, която да му позволи да пътува и да прекарва времето си, преследвайки удивителния си спектър от интереси.

Изрежете ненужното

Може да не искате да рационализирате до такава степен работата си, но спокойно можете да премахнете някои неща, които й пречат. Кои са външните фактори, които ви отдалечават от целите?

Помислете, рационализирайте и се концентрирайте върху това, което е най-важно за вас.