Какво да направите, ако вече мразите новата си работа

Не забравяйте, че никоя работа не е перфектна

24.06.2014 | 17:55 Редактор: Мариета Иванова
Какво да направите, ако вече мразите новата си работа

Всеки има лоши дни в офиса. Какво да правите обаче, ако сте убедени, че сте на неправилната позицията или място? Дали незабавното напускане е правилното решение или по-скоро може да положите усилия да намерите положителните страни на настоящата си позиция? И как да се върнете обратно на правилния път на кариерата ви?

Голямото предизвикателство пред вас е да установите дали проблемът е временен или част от същността на новата ви роля, пише в Harvard Business Review Каролин О'Хара.

Всяко работно място е свързано с определени компромиси“, отбелязва Дори Кларк, автор на „Преоткрийте себе си: Дефинирайте своя бранд, представете бъдещето си“.

Според Присила Кламан, президент на базирана в Бостън консултантска компания за подбор на персонал, повечето хора, които приемат неправилна за тях работа, не са проучили дейността предварително добре.

Не мислете обаче, че работата не може да се промени по начин, който да ви окуражи да останете, отбелязва Каролин О'Хара.

Ето няколко съветите как да накарате лошата спирка по пътя на кариера ви да работи за вас.

Бъдете реалисти
„Никоя работа не е перфектна,“ казва Кларк. Някои позиции предлагат конкурента заплата, но са на по-отдалечено място. Други ви приковават зад бюро за по-дълго време, отколкото ви харесва, но ви обещават възможности за развитие.

В тази връзка кариерният консултант Присила Кламан съветва да се запитате „какво сте искали от тази работа и все още ли се стремите да го получите?“

Дали позицията е препъникамък пред по-добро работно място или ви осигурява възможност да поддържате добър баланс между работата и личния живот и да бъдете по-близо до семейството си, например?

Една добра работа има много положителни неща и малко, които ви притесняват, коментира Кларк.

Още по темата

Но ако вие вече сте обсебени от стратегията по напускането само след няколко седмици работа, не забравяйте следното: „Мислете в дългосрочна перспектива за работата си. Ако вече сте с единия крак през изхода, няма да направите добра услуга нито на себе си, нито на компанията“, коментира Кларк.

Проучете дали положението има шанс да бъде спасено

Помислете дали въпросите, които ви притесняват, са временни или структурни. Оставането след работа в офиса часове след края на работния ден може да приключи със завършването на проекта, по който работите, например, което е временен проблем. От друга страна, може да мразите частта с продажбите в новата си позицията на маркетинг експерт. При този случай става въпрос за структурен проблем на дейността, която се очаква да извършвате.

Ако имате въпроси или съмнения, говорете с шефа си и му обяснете съображенията си.

„Най-лошото нещо, което може да направите е да държите всички в неведение, да станете и да напуснете,“ отбелязва Кларк. - „И не е задължително да имате формулиран този разговор на 100% в главата си“.

Излезте, въоръжени с идеите си как работата ви би могла да се промени и адаптира, съобразно уменията и целите ви. Може да откриете, че шефът ви не е наясно с разминаването и е открит да разчита на вас в друга светлина. Или може да откриете, че дефиницията ви за успех според ролята, която имате, е коренно различна от корпоративната реалност. И в двата случая, обаче, ще имате повече информация, която да ви помогне да вземете решение.

Потърсете развитие другаде

Ако решите да останете, дали по финансови или лични причини, помнете, че има други пътища за професионално развитие, извън офиса. Обмислете да започнете онлайн курсовете или да се присъедините към някоя доброволческа организация.

„Ако работата не ви дава, това от което имате нужда, може би това е възможност да поемете инициативата в професионален план, да изградите контакти, да формирате умения, които ще ви помогнат впоследствие по пътя на кариерното развитие“, отбелязва Кларк.

Пуснете разузнавачи

Ако решите, че напускането е единствената възможност, „започнете проучване възможно най-бързо", съветва Кларк.
Обмислете да потърсите ваши бивши работодатели с въпроса дали вашата стара позиция не е отворена.

Ако сте убедени, че сте на грешната позиция в правилната компания, се запознайте с хора от другите отдели, за да може да проучите дали хората там са щастливи, има ли възможност за развитие, дали има позиции, които пасват по-добре на интересите и уменията ви. Разработването на лична мрежа в компанията е  едно от най-умните неща, което може да направите, ако искате да останете, но на нова позиция.

„Хората ще наемат хора, които познават и на които вярват, пред най-добрия външен кандидат“, посочва Кламан. - „Така че, тук имате огромно предимство“.

Разберете рисковете

Напускането на грешната работа може да ви донесе облекчение, но също така ще хвърли и сянка върху биографията ви. Повечето работодатели ще се съгласят, че неизбежно ще направите грешки веднъж или два пъти в кариерата си, но ако сменяте работата си на всеки четири месеца без ясна причина, това определено е предупредителен знак за надеждността ви като служител, отбелязва Кларк. Уверете се, че сте подготвили разумни отговори на бъдещи въпроси за краткия ви престой на дадено работно място, акцентирайки върху това, че сте усетили, че не пасвало добре на уменията и целите ви.

Хванете магистралата

Трябва да устоите на изкушението да кажете на тираничния си шеф какво мислите за него като напускате.
„Не се гневете и не горете мостове,“ съветва Кламан. - „Защото никога не знаете кога бившите ви колеги ще бъдат ценни за вас“.

Работодателите вероятно ще бъдат разстроени, че изборът им не е бил успешен и че ще се наложи да преминат през цялата процедура по подбор отново. В този смисъл проявете уважение и запазете добрите си отношения.
 
Внимавайте със следващата стъпка

Трябва да бъдете внимателни не само за това как ще напуснете грешната работа, но и а бъдете внимателни при правенето на следващата стъпка. Не позволявайте нетърпението от напускането на настоящата работа да ви тласне към нов грешен избор. Обмислете къде сте сгрешили последният път, когато сте търсили работа, и не се страхувайте да задавате трудни въпроси на бъдещите си работодатели – такива, свързани с перспектива за успех в компанията и как мениджърите посрещат предизвикателствата. Ако искате да избегнете да направите същата грешка втори път, „помислете, преди да скочите“, съветва Кламан.