Възможно ли е да стартирате успешен бизнес от нулата?

Повярвайте в себе си и вижте лимитите си

22.10.2014 | 16:46 Редактор: Ирина Георгиева
Възможно ли е да стартирате успешен бизнес от нулата?

Може да е рисково да притежавате собствен бизнес. Когато инвестирате всичко, което притежавате в малък бизнес, всеки неуспех сериозно може да рефлектира пагубно върху него. От Business Insider пишат за историята на Брент Грунди.

След неуспех, Грунди е принуден да продаде бизнеса си, което разорява него и семейството му. Той си припомня, че едва е имал достатъчно пари, за да зареди колата си, а заради банкрута си дори не е празнувал Коледа със семейството си.

Лошо е, когато има трудности и провали, но те са част от управлението на един бизнес. Всеки предприемач трябва да избира между две опции - първата е да се вземе в ръце, да се отърси от прахта и да започне отначало като се поучи от грешките си и вторият вариант е да приеме съживяването на компанията като прекалено трудно и скъпо начинание.

Грунди си спомня момента, в който се появява идеята за новия му много успешен бизнес:

"Намирах се в един център за игри, когато служител предупреди едно от децата, че е твърде голямо, за да играе на катерушките. Тогава ми дойде идеята да запълня тази празнина в пазара на забавленията - да намеря начин, който да забавлява малки и големи." - припомня си предприемачът.

За щастие на Грунди нагласата му, че "не е останало какво да губи" му донася креативност и нов фокус. Днес той е основател и главен изпълнителен директор на първия в Австралия и най-голям франчайз бизнес за скачане на батут "Flip Out".

"Аз съм живото доказателство, че някой напълно разорен може да започне да ръководи бизнес, който му носи 32 милиона долара на година и то само за 18 месеца." - заяви Грунди.

През това си "пътуване" към успеха предприемачът е научил плюсовете и минусите за това, което му е необходимо, за да изгради успешен бизнес от нищото.

Тук са неговите пет стъпки към успеха. 

1. Ти си единственият, който знае лимита на възможностите си и пълния си потенциал.

Когато Грунди запознава близки и приятели с първия си бизнес план на "Flip Out Arena", той е срещнал сериозен негативизъм. По негови думи хората са му казали, че това е лоша идея, обречена да изгуби много пари.

"Мислех, че ще ме подкрепят и че ще искат да бъдем бизнес партньори в едно съвместно предприятие, но те очевидно не го желаеха. Все пак аз не позволих на песимизма им да ми повлияе. Винаги съм вярвал в способностите си и за по-малко от две години резултатите говорят сами за себе си. Сега, когато говоря с хората за бъдещите си планове мисля за разговора като за дискусия. Не ги моли за разрешение, а им сподели плановете си. Ако ти кажат, че ще се провалиш - не им вярвай, защото ти си по-добър от тях." - съветва Грунди.

2. Предприемачите често се отказват, когато са на 10% от целта си

Ако се стигне до момент, когато се чувствате натясно и сте готови да признаете поражението, знайте, че успехът е по-близо, отколкото си мислите. Помислете си само колко упорита работа и енергия сте отделили, за да постигнете целта си - би било жалко да се откажете, когато сте толкова близо до финала. 

Поставете се в позиция, от която да не можете да се върнете назад  - като да се качите на лодка, да отрежете въжетата и съвсем скоро ще станете моряк. Ако си оставите "резервни вратички", то изкушението да се откажете, когато времената са трудни, ще е по-голямо.

"Повярвах в себе си и направих скок в неизвестното с една идея, която само аз видях, че е успешна. Това обаче ми даде една единствена опция - да я накарам да работи." - подчерта Грунди.

3. Не обръщайте внимание на несигурността в другите хора

Намалете негативните хора в живота си. Те винаги ще се страхуват от това, което сами не могат да постигнат и ще "заразят" с вярванията си и околните.

"Някои от близките и приятелите ви ще се страхуват, че провалът може да ви навреди, докато успехът ви ще превърне другите в "малки и ревниви". И двете ситуации ще направляват начина ти на работа и достигането на целта. Никога не се срамувайте от постиженията си и от доброто финансово състояние. След като бизнесът ми потръгна, близки започнаха да ме карат да се чувствам виновен за успеха. Точно по това време научих кой ми е истински приятел и кой не." - съветва Грунди.

4. От огромно значение е да се вземат разумни и рационални решения

Ако постигнете баланс в живота, семейството, доходите, психическо и физическо здраве, то това ще помогне да постигнете стабилност като цяло. Обградете себе си и семейството си с положително влияние.

5. Инерцията е всичко в бизнеса

Бързо или бавно - няма значение - просто не спирайте. В момент на слабост, потърсете мотивация от хората около вас - те ще ви насочат към правилната посока. Работете постоянно и не спирайте, докато не постигнете целта си.