Рак погуби Умберто Еко

84-годишният италианският писател почина в дома си в Милано

20.02.2016 | 10:13 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

На 84-годишна възраст почина италианският писател и философ Умберто Еко. Той е издъхнал в дома си в Милано след дълга битка с онкологично заболяване,пише БНР.

Умберто Еко е роден през 1932 година в град Алесандрия в северозападната част на Италия. Баща му, счетоводител, искал от него да стане адвокат, но Еко избрал да учи философия в Университета в Торино. 

Умберто Еко бе доктор хонорис кауза на над 30 университета по света, почетен президент на Международния център по семиотика и когнитивни науки в Университета в Сан Марино и член на Международният форум на Юнеско.

Писателят е женен от 1962 г. за германския изкуствовед Ренате Еко, с която имат син и дъщеря. В последните години на живота си разделя времето си между апартамент в Милано и вила край Римини.

Умберто Еко печели световна известност с "Името на розата", "Махалото на Фуко",  ”Пражкото гробище”. Последният му роман "Нулев брой" излезе миналата година. 

Вижте интервю с легендата Умберто Еко за предаването "Медиите ON AIR" от 2014г. Интервюто е по повод откриването 12-ия международен конгрес по семиотика, който се проведе в София.