Лесни тестове, с които да проверим здравето си у дома

От проблеми със сърцето до риск от деменция - 60 секундни здравни тестове, които могат да спасят живота ни

22.12.2015 | 15:43 Редактор: Ирина Георгиева
Лесни тестове, с които да проверим здравето си у дома

Без луксозно оборудване, без разходи и без чакане пред лекарския кабинет - добре дошли при най-бързите и лесни здравни прегледи, пише Daily Mail*. Тези прости тестове, които можете да направите сами в уюта на собствения си дом изненадващо разкриват здравословното състояние. Най-хубавото е, че отнемат само няколко минути, за да се направят.

Зрение

Направете това: Вгледайте се в рамката на вратата или на голям прозорец в другия край на стаята - покрийте с дланта лявото си око и в продължение на 30 секунди се загледайте в целта с дясното си око. След това направете същото с лявото си око.

Значение: Би трябвало да можете да видите краищата на рамката като вертикални и хоризонтални успоредни линии. Ако по някакъв начин краищата на касата изглеждат така сякаш имат някакви прегъвания или са деформирани - възможно е да имате дегенерация на макулата. Има две форми на това заболяване - влажна и суха. 

При съмнения за дегенерация на макулата трябва да отидете при очен лекар. 

Лош дъх

Направете това: "Остържете" с чаена лъжица езика си в посока отвътре навън. Запечатайте лъжицата в найлонова торбичка и я поставете под ярка светлина за една минута - след това помиришете.

Значение: "Здравословното" покритие на езика трябва да е ясно, но ако е дебело, оцветено или мирише неприятно може да бъде ранен признак за проблеми с дихателната система, черният дроб, бъбреци, хормони или черва. От ключово значение е "пробата" да се вземе от задната част на езика (заради бактериите, които се намират там) за разлика от предната, където има триене между зъбите и небцето.

Плодов мирис може да означава кетоацидоза (признак за диабет). Миризма на амоняк - бъбречни проблеми.

Ако нещо ви притеснява - най-добре се вижте със специалисти.

Същевременно изследвания показват, че 90 на сто от всички случаи на халитоза (лош дъх) са свързани с проблеми в устната кухина - заболяване на венците, сливиците, напукани пломби или кариеси.

Заболяване на артериите

Направете това: Легнете на леглото/дивана и вдигнете двата си крака под ъгъл от 45 градуса. Задръжте така за 2 минути. 

Значение: Ако някой от краката ви стане много блед, това може да е свързано с лошото кръвообращение. След това пуснете краката надолу от леглото. При здрави хора нормалният розов цвят трябва да се върне в рамките на 10-30 сек. Докато при хората със запушени артерии може да отнеме и няколко минути. Вместо нормалния розов цвят кракът ви ще придобие червен. 

Запушените артерии повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

"Хората с нелекувана артериална болест на краката имат повече от 30% шанс за инфаркт или инсулт в рамките на следващите пет години." - коментира д-р Майкъл Гонт, консултант по съдова хирургия в Кеймбридж.

Този тест (тестът на Бергер) проверява за периферната артериална болест (ПАБ) - включва всички онези заболявания, които се получават в резултат на запушване на артериите. До 20 на сто от хората над 65 години имат ПАД.

Деменция

Направете това: Нарисувайте часовник върху лист хартия, добавете номерата, а стрелките да показват 3:40.

Значение: Всяко затруднение при рисуването на часовника (ако номерата не са на правилния ред, например) може да са признак за леки когнитивни увреждания или да показват ранни признаци на деменция.

Рисуването на часовник е лесна задача за хората без заболявания. Но ако възникнат грешки в рисунката, лекарите ги оценяват по десетобална система, пише списание "Осем". 

Рисунка на нормален циферблат с правилни числа и положение на стрелките се оценява с 10 точки. С незначителни неточности в разположението на стрелките се дават 9 точки. 8 са за забележими грешки в локацията на стрелките. 7 – стрелките показват друго време. 6 – те не изпълняват функцията си. 5 – цифрите са разположени неправилно върху циферблата. 4 – загубена е целостта на часовника, част от числата ги няма или са извън кръга. 3 –числата и циферблатът изобщо не са свързани помежду си. 2 – действията на болния показват, че той се опитва да изпълни инструкцията, но безуспешно. 1 точка – болният не прави опит да изпълни заданието.

Щитовидната жлеза

Направете това: Протегнете ръката си като дланта сочи надолу. Поставете лист хартия A4 отгоре.

Значение: Треперещите ръце са признак на свръхавктивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм). Това е особено валидно за жените между 30 и 40-годишна възраст. Жлезата произвежда прекалено много от хормона тиротоксин, пулсът се ускорява, мускулатурата става напрегната, човек губи тегло необяснимо, появяват се нервност и проблеми със съня. 

*Не забравяйте обаче, че това НЕ е алтернатива на нормалните прегледи.