Протест на казанджиите в Пловдив

04.12.2015 | 17:00
Протест на казанджиите в Пловдив

В Пловдив и Пазарджик протестираха на стотици собственици на казани за варене на ракия. Те са недоволни от вече гласуваните промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат казаните с вместимост до 500 литра да се контролират от агенция "Митници" и да работят само от 1 юли до 31 декември. Те предупредиха, че ако законът не се промени, стотици хора ще останат без работа, а държавата няма да получи и лев от акциза.! Репортаж на колегите от Пловдив.

Протестиращите се събраха пред община Пловдив, където изразила мнението си мирно.

Според новите текстове на Закона за акцизите, предложени от Емил Димитров – Ревизоро и одобрени от бюджетната комисия начело с Менда Стоянова, домашна ракия ще може да се вари от юни до декември и с малки изключения през януари и февруари. Според вносителите на промените по този начин ще влязат 100 милиона в бюджета.

Собствениците на казани се обединиха около тезата, че законът е лобистки и зад него стоят големите винпроми. Протестиращите смятат, че тези промени ще оставят и стотици хора на улицата, които са наети в пунктовете на работа. Така те ще работят 6 месеца, а през останалото време ще стоят без препитание. Собственици на ракиджийници протестираха в още няколко града у нас.

Чуйте какво каза Николай Дичев, управител на ракиджийница и още хора от протеста.