Какво би казал Че за рестарта на отношенията САЩ-Куба

Гледайте документалния филм на ББС за Че Гевара

18.09.2015 | 14:04
Какво би казал Че за рестарта на отношенията САЩ-Куба

В годината, в която американският флаг отново бе вдигнат в Хавана е интересно да се помисли какво би казал Че Гевара, ако беше доживял този момент.

Bulgaria ON AIR TV ще излъчи документалния филм на ВВС за Че Гевара на 24 и 25 септември от 22:30.

 

Преди 50г. Че Гевара стана световна икона на социалистическата идея, когато се присъедини към Фидел и Раул Кастро в свалянето на подкрепеното от САЩ правителство в Куба.

Биографът на Че, Лучия Алварес де Толедо го нарича "душата на Куба, духът на нацията".

 

Още по темата

Аржентинецът Че Ернесто Гевара де ла Серна, наричан Че Гевара е роден в Аржентина на 14 юни 1928. Той е от пристанищния град Росарио и семейството му от средната класа има възможност да го изпрати да учи медицина в университета в Буенос Айрес. Като студент Че пътува в Южна и Централна Америка; след като вижда бедността с очите си, той решава, че единственото решение за проблемите е въоръжената революция.

Кастро и Че се запознават в Мексико през 1954 и аржентинецът се присъединява към Движението 26 юли, за да изиграе ключовата си роля в борбата срещу Батиста в Куба.

Кастро сваля Батиста през 1959 и  след като поема властта в Куба назначава Че Гевара за гуверньор на централната банка. Че е банкер две години - от 1959 до 1961: обикаля по света и прави планове за преразпределение на земята и национализация на индустрията.

Как завършва опита на Че Гевара да изнася революция по света? Гледайте продукцията на ВВС за Че Гевара на 24 и 25 септември от 22:30 по Bulgaria ON AIR.