Мохамед Али дари 100 000 долара за благотворителност

Гледайте филма Али по Bulgaria ON AIR на 27 септември

18.09.2015 | 10:55
Мохамед Али дари 100 000 долара за благотворителност

Най-великият боксьор тежка категория Мохамед Али с хуманитарна награда.  Мохамед Али получи Grawemeyer Spirit

Трикратният шампион тежка категория прие наградата в университета в Луисвил наградата, която му се връчва за пръв път.

73-годишният Мохамед Али бе почетен в четвъртък вечерта, на 18 септември 2015. Той бе отличен за влиянието, което има и вдъхновението, което е дал на бокса - спортът, който го направи световен негов посланик.

 

"Мохамед е убеден, че можем да променим света един по един", каза Мохамед Али в Lousville Palace Theater.

 

Още по темата

Мохамед Али /роден Касиус Марселъс Клей Младши на 17 януари 1942 е американски боксьор, смятан за един от най-великите в тежка категория в историята на този спорт. Той излезе от бокса, за да се противопостави на Виетнамската война - вдъхнови света като се превърна в първия боксьор, свалил ръкавиците в името на мира.

Били Клистъл, припомняйки си дните в колежа каза, че Али е бил "гласът, който всички слушахме" и "той ме вдъхнови повече от всеки друг".

 

Сега Мохамед Али страда от Паркинсонова болест. Той прие наградата с тъмни очила, на инвалиден стол. През повечето време на церемония остана мълчалив. По едно време вдигна ръката си, за да направи жест, който приличаше на ОК - вдигнат палец, но това бе всичко.

Наградата прие неговата съпруга, Лони Али. Тя каза, че Мохамед Али е "силно развълнуван" от честта. Потвърди, че паричната премия към наградата от 100 000 долара ще бъде поделена между Louisville Muhammad Ali Center и стипендията, учредена на името на боксьора в полза на университетската бейзболна програма в Луисвил.

 

ВВС го определя като спортистът на 20в.. Съперниците му го боготворят заради уменията му на ринга. Държавата му отнема всички постижения заради смелостта му. Роден като Касиус Клей, той става легенда като Мохамед Али.

Биографичната суперпродукция за 110 млн долара на Майкъл Ман, Али е с участието на Уил Смит, който определи ролята си като повратна точка в кариерата си.

Гледайте "Али" в неделя 27 септември 2015, 20:30 по Bulgaria ON AIR TV.