Общество с няколко богаташи на върха не е стабилно

Интервю с Дани Дорлинг, автор на книгата „Неравенството и най-богатият 1%”

08.10.2014 | 15:49 Редактор: Велко Каменов
Общество с няколко богаташи на върха не е стабилно

Дани Дорлинг, професор по география в Оксфорд и автор на книгата „Неравенството и най-богатият 1%”, говори пред Bloomberg за негативите, до които води концентрацията на богатство в ръцете на малък елит. Дорлинг обърна внимание на факта, че процентът от богатството, който е в ръцете на най-богатия 1% от населението е различен в различните държави – в САЩ той е над 20%, във Великобритания над 15%, а в Холандия под 7%. Той заяви, че средностатистическият човек живее по-добре в страните, където най-богатите взимат по-малка част от цялото богатство. Професорът отбеляза и друг феномен, който се наблюдава от 2008 година насам. Неравенството сред хората във Великобритания намалява, като изключим най-богатия 1%. Това не се е случвало никога, защото обикновено доходите на най-богатия 1% растат заедно с тези на следващите по богатство 10% от хората. От 2008 насам това не е така и единствено доходите на най-богатите в Обединеното кралство се увеличават. По този начин още повече богатство се концентрира в ръцете на най-богатите и влиятелни личности.

Дорлинг е на мнение, че светът не може да се управлява от малка група хора, които да раздават парите си. Той каза още, че даренията, които богатите правят, не могат да заместят това, което би могло да се направи с парите при по-равно разпределение между хората.

Дорлинг остава оптимист, че хората на върха са разтревожени за неравенството, както преди 100 години, защото се чувстват несигурни за собствените си позиции. По думите му най-богатите са готови да дадат част от богатството си в името на по-стабилно общество.