Двама американци и германец спечелиха Нобел за химия

Това са учените от САЩ Ерик Бетциг и Уилям Мьорнер, както и роденият в Румъния германски гражданин Щефан Хел

08.10.2014 | 18:50 Редактор: Ирина Георгиева
Двама американци и германец спечелиха Нобел за химия

Още по темата

Двама американци и един германец спечелиха Нобеловата награда за химия. Това са учените от САЩ Ерик Бетциг и Уилям Мьорнер, както и роденият в Румъния германски гражданин Щефан Хел. Отличието им се присъжда за разработването на флуоресцентна микроскопия с висока резолюция. Работата им позволява на учените "да визуализират вътрешността на стените с отделни молекули в живите клетки".

Благодарение на тримата учени оптичните микроскопи стават наноскопи и позволяват да бъде изучен строежът на много малки обекти, като биологичните молекули. Учените са използвали флуоресцентни молекули, за да постигнат по-висока резолюция, позволяваща им да наблюдават движението на отделните молекули вътре в живите клетки. Научното им постижение е много важно за създаването на нови лекарства.

Ерик Бетциг работи в Медицинския институт "Хауърд Хюз" в Ашбърн, щата Вирджиния, а Морнър е професор в Станфордския университет. Щефан Хел е директор на института по биофизична химия "Макс Планк" в Германия.

Тримата ще си поделят наградата от 8 милиона шведски крони, равняващи се на 1.1 милиона долара. Премията ще бъде връчена на церемония в Стокхолм на 10 декември.

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Сред именитите лауреати на Нобеловата награда за химия са Ърнест Ръдърфорд,  Мария Кюри, както и Ирен и Фредерик Жолио-Кюри.