Продажбата на електронни книги бележи ръст

През 2013 г. са били продадени с 231% повече електронни четци спрямо 2012 г.

05.05.2014 | 15:00 Редактор: Ирина Георгиева
Продажбата на електронни книги бележи ръст

Продажбите на електронни книги в България бележат значителен ръст. През 2013 г. са били продадени с 231% повече електронни четци спрямо 2012 г.

В началото на 2014-та в САЩ продажбите на електронни книги в онлайн книжарница Amazon за първи път достигна по оборот продажбите на най-купуваните хартиени книги зад океана – тези с твърда корица. Според Светлозар Желев,маркетинг директор на издателство „Колибри“, в световен мащаб, през последните няколко години пазарът за електронни книги отчита ръст от 200-300% годишно. Нещо невъзможно за почти всеки друг бизнес.

„За мен няма разлика, важно е съдържанието, а не формата на една книга. Естествено, класическата хартиена книга все още е по-силна от електронния четец, но електронните книги са бъдещето. Да не говорим, че на един такъв носител - освен, че е удобен и можеш да си го държиш в джоба, буквално може да съдържа цяла една библиотека.“

Най-много електронни книги в света се купуват в Холандия. В страната на лалетата около 10-15% от четящите хора предпочитат любимата си книга в електронен четец.

„В България няма официална статистика за електронните книги, но по изчисление на Асоциация „Българска книга“ - пазарът е някъде около 0,3% от целия пазар. Доволни сме от гледна точка на това, че това е един много развиващ се пазар.“

Големите издателства у нас продават средно между 200 и 600 електронни книги на година като цените им обикновено са малко по-ниски, отколкото на хартиените. Всички големи книжарници в България вече предлагат и самите електронни четци на средни цени от 200 до 400 лева.

Бъдещите читателите на електронни книги трябва да знаят, че безплатна в електронен вид е цялата световна класика, както и всички книги с изтекли права. Всички останали литературни заглавия струват пари.