Линейки няма да дежурят на бензиностанциите по празниците

От общината планираха да разположат екипи на Бърза помощ между 1 и 6 май по бензиностанциите

05.05.2014 | 14:01 Редактор: Ирина Георгиева
Линейки няма да дежурят на бензиностанциите по празниците

Линейки няма да дежурят по бензиностанциите по празниците, както беше планирано, стана ясно от Столична община. От общината  планираха да разположат между 25 и 30 екипа на Бърза помощ на различни места в столицата.

Огромният трафик по празниците и струпването на много автомобили на изходи на града, затрудняват линейките да пристигнат на време при инцидент. Идеята трябваше да покаже колко бързо може да реагира един екип на бърза помощ, ако е близко до злополуката.  

Възможно е до месец идеята за разполагане на линейки на спешната помощ около бензиностанциите в столицата да бъде реализирана, но това ще стане възможно след като се приеме нормативна уредба в областта и се уточни как лекари от общинските болници ще работят към спешните екипи на знаковите места. Това заяви заместник-кметът на София по здравеопазването ген. Стоян Тонев. Целта е те да стигат по-бързо до адресите в кварталите. По думите на ген. Тонев, веригите бензиностанции са откликнали на идеята, като са предложили да осигурят безплатно гориво за автомобилите на спешна помощ.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също настоява да се създаде нужната нормативна уредба, която да позволи взаимодействие между Столична община и Спешна помощ. Фандъкова подчертава, че в периферията на София има създадени 5 спешни кабинета, но в тях все още няма линейки и екипи.