Пациентски организации алармират за лошото състояние в здравеопазването

Поводът са приетите от здравното министерство мерки за подобрение на контрола на здравната система.

07.02.2014 | 16:01
Пациентски организации алармират за лошото състояние в здравеопазването

Федерация „Български пациентски форум“ и Националната пациентска организация сигнализираха българските евродепутати и ЕК за критичното, според тях, състояние на здравеопазването в България. Те обясниха действието си с постоянно влошаващите се условия за достъп до здравеопазване за българските граждани, лишаването на пациентите от терапии за различни заболявания, както и заради приетите от Министерство на здравеопазването мерки за подобрение контрола на здравната система.

В писмото си до евродепутатите пациентските организации предоставят данни за бедността и демографския срив в страната, припомнят статистиката, че България е най-бедната страна в ЕС и въпреки това нейните граждани плащат най-много от собствения си джоб за здравни услуги. Лекарите в България са най-ниско платени, като около 900 медици годишно напускат страната. Двумилионното население на София може да разчита едва на 12 линейки.

Според представители на пациентските организации, приетите от Министерство на здравеопазването мерки нарушават, както Конституцията на България, така и европейските изисквания.

По думите на министъра на здравеопазването Таня Андреева новата здравна стратегия не е идеална, но причината за това е краткият срок, в които е изработена. Още вчера тя се ангажира, че министерството ще вземе под внимание критиките и предложенията на пациентските организации с цел подобряване на Националната здравна стратегия 2014-2020.

Репортаж на Златина Коцева и Цветан Атанасов.