Бъчварова: Получени са 75 сигнала за нарушение на изборния процес към момента

Общият брой на образуваните производства е 14

09.10.2015 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Бъчварова: Получени са 75 сигнала за нарушение на изборния процес към момента

Получени са 75 сигнала за нарушение на изборния процес към момента, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на среща в парламента, свързана с продаването и купуването на гласове и нарушения на изборното законодателство, цитирано от агенция "Фокус". По думите й МВР са направили всичко необходимо по отношение на организацията за нормално протичане на изборния процес.

"В същото време мога да кажа, че 360 масови мероприятия има, които се осигуряват от ресурс - 1996 полицейски служители. До момента сме получили 75 сигнала за нарушаване на изборния процес и 12 оперативни сигнала – 7 в Хасково, по във Варна и Видин и един в Плевен. Преписките, получени от Прокуратурата са 14 – във Велико Търново и Пловдив по 3, във Враца и Стара Загора по 2, и по една във Варна, Плевен, Русе и Смолян. Получен е сигнал и от ЦИК за Габрово" - обясни вицепремиерът Бъчварова.

Сигналите, получени на телефон 112 са 10, а тези от граждани - 38, коментира още вицепремиерът

"За купуване на гласове се работи по 15 сигнала – 8 в Хасково, по 2 в Благоевград и Пазарджик,във Видин, Велико Търново и Смолян - по 1 сигнал. Сигналите за други престъпления са 14, а за нарушение на изборния процес - 11." - допълни тя.

Общият брой на образуваните производства е 14, подчерта Бъчвартова. По думите й МВР има план за действия. Според нея най-същественото е, че заедно с ДАНС и Прокуратурата е създадено междуведомствено звено за купуването на гласове с ръководител Борислав Сарафов.