Васил Банов за предизвикателствата пред американския пазар-InvestOR част II

Анализ на Васил Банов, Асоциация на трейдърите в България, и Димитър Вучев Investor.bg

19.05.2015 | 22:00 Редактор: Димитър Вучев
Васил Банов за предизвикателствата пред американския пазар-InvestOR част II

Анализ на Васил Банов, Асоциация на трейдърите в България, и Димитър Вучев Investor.bg

Активът на седмицата е състоянието на американския пазар близо пет месеца след началото на 2015 г. За целта правим едно бързо сравнение на ситуацията в икономиката на САЩ спрямо тази на другите два големи играча на световната сцена – Китай и еврозоната. Поглеждайки обаче само към Щатите, безработицата все още е твърде висока, инфлацията твърде ниска, а оттам и икономическата перспектива – несигурна. Всичко продължава да зависи от икономическите данни.

Очакваната от всички нормализацията на монетарната политика може да се окаже предизвикателство за развиващите се пазари, които бяха обект на значителни капиталови потоци през последните години. Единствено комбинацията от по-силен растеж, по-добри фундаменти на развиващите се пазари и ефективната комуникация от страна на Фед може да ограничи стреса, причинен от нормализирането на монетарната политика.

Още по темата

Ако погледнем обаче каква е реалността в момента, най-малко един от тези фактори не е налице – стабилността на САЩ. Изглежда, че икономическият растеж ще е близък до този, който наблюдавахме през последните 2-3 години. А това означава само едно – Фед няма да посмее да пипа лихвите. Потокът от лесни пари към пазарите ще потича все повече и от повече. Кога ще приключи цялата тази парична аномалия? Едва ли някой може да се наеме с подобна прогноза и да е наистина обективен. Остава само да се надяваме, че най-лошите прогнози за спукване на световния финансов балон няма да се случат. Или поне не толкова рязко.

Вижте анализа във видеото.

 

Вижте и първата част на предаването