Г.Георгиев: Инвеститорите купуват Китай не заради ръста на икономиката, а заради вътрешното потребление

Бисер Манолов, финансист и Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт

30.04.2015 | 11:54 Редактор: Дориана Ранкова
Г.Георгиев: Инвеститорите купуват Китай не заради ръста на икономиката, а заради вътрешното потребление

За миналата година само за период от 3 месеца успя да завърши на първо място по сила от всички капиталови пазари в световен мащаб, припомни Георги Георгиев. От началото на тази година ръстове са също доста сериозни, над 35% до момента. Притесненията разбира се има, защото за 5-6 години след старта на финансовата криза, китайския пазар не направи нищо, дори направи отстъпление в рамките на 30%.

 

Георгиев описа и някои от важните елементи, които събудиха капиталовия пазар в Поднебесната империя - паднаха ограничения за първични публични предлагания и само то началото на 2015г. има над 70 такива, със средна доходност над 200%, което провокира много от малките производители от средната класа да се насочат към капиталовите пазари.

 

Междувременно китайската икономика записа спад на ръста на БВП до 7%, затова според Георгиев Китай се купува заради вече по-силното вътрешно потребление, защото е пазар, на който не са се предлагали много продукти.

 

Бисер Манолов обаче допълни с мнение, че не вярва в капиталовия пазар на Китай, тъй като там доминират държавни компании. Според него политиката на количествени улеснения създава балони и в крайна сметка всичко опира до валутни войни, които се разяряват с пълна сила сега.

 

Той допълни, че китайската икономика нараства два пъти за периода 2008-2014 година до 10 трлн. долара. Това обаче е финансирано с държавен дълг от 21 трлн. долара , така че за ефективност не може да се говори. Китай в момента не е добро място за правене на бизнес, смята Манолов. Пазарът е силно регулиран и труден за достъп и заради юана, който не се търгува свободно.

 

Цялото интервю може да чуете в следващия видео материал:

Investbook, предаването за бизнес и инвестиции, с водещ Дориана Ранкова