Ч.Трифонов: Необходима е нормативна база за кооперативите за по-добра конкурентоспособност

Чавдар Трифонов, управляващ партньор в „Севан – Хранекспорт“

26.03.2015 | 12:09 Редактор: Дориана Ранкова
Ч.Трифонов: Необходима е нормативна база за кооперативите за по-добра конкурентоспособност

Необходима е нормативна база, чрез която да организираме кооперативи, заяви Чавдар Трифонов в студиото на Investbook. Законът третира кооперациите, които са обединения на физически лица, но нямаме форма, с която да формираме кооператив на съществуващи дружества, които да обединят сили и да бъдат по-конкурентни, обясни той.  Обединяването ще помогне в насоки като обща администрация, производителите ще бъдат с по-голяма сила на договаряне и при покупки и при продажби. ПРСР като идеология е насочена за обединяване на земеделските стопани.

 

Според Чавдар Трифонов, неравнопоставеност между зърнопроизводителите и животновъди и зеленчукопроизводители и тези на плодове, има, но това се държи на доброто представяне и подкрепа за зърнопроизводителите, и по-лошо представящия се пазар на другите сектори. Поставя се началото на промяната, ще има допълнителни плащания за секторите, които досега бяха пренебрегвани, но те имат нужда да се работи с тях и по стратегия за сектора, допълни Трифонов. По негово мнение държавата трябва да случа и да поддържа добър диалог със сдруженията между отделните сектори, за да се чуват предложенията и да има дискусии по приоритетите и методите те да се подпомагат. Но генератор на идеите и стратегиите трябва да са браншовете, каза Трифонов.

 

"Зърнопроизводителите не харесват зелените плащания в този вид, не че не харесват, че ще получават пари, а в частта с 5% за екологично насочени площи, които трябва да бъдат или 5% от общите площи угари, или трябва да бъдат засети с култури, за които не се знае дали ще намерят пазар. ", каза Трифонов.

 

Информационната кампания на МЗХ закъсня много, коментира той, и добави, че от бранша дори са очаквали тази година кампанията по директните плащания да не стартира. Добави и, че има проблеми с обучението на областните и общински служби.

 

Още за обвързаната подкрепа, ПРСР и как изглежда пазара на зърнопроизводителите у нас след налагане на санкциите от ЕС за руския пазар, може да чуете в следващия видео материал:

Investbook, предаването за бизнес и инвестиции, с водещ Дориана Ранкова