Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бум на заявленията за директни плащания на декар площ

Разяснителната кампания на Министерството на земеделието дава отлични резултати, отчете Десислава Танева

25.03.2015 | 21:37 Редактор: Петко Трухчев
Бум на заявленията за директни плащания на декар площ

В момента за директни плащания по земеделските площи са подадени с 50 % повече заявления спрямо година по-рано. Това е резултатът от разяснителната кампания на Министерството на земеделието и храните за новия програмен период. Ресорният министър Десислава Танева представи данните от нея в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев. Танева обяви, че още тази седмица предстои и отварянето на нова мярка за младите фермери, която в настоящия програмен период 2014-2020 е по-различна от предходния.

По разяснителната кампания сме се срещнали директно с над 4 хиляди производителя. Над 5 хил. заявления имаме за директни плащания. Там се плаща на декар, няма  как да не стигнат парите за нея...Младите фермери пък ще могат да се възползват от предстоящата мярка 41 за инвестиции в земеделски стопанства. Приемът на документи по нея ще започне от 14 април.

Танева напомни, че програмата за субсидиране на тютюнопроизводителите е преходна и изтича през 2020г. Според нея периодът дотогава е достатъчен тютюнопроизводителите да се ориентират към друг вид земеделие и да не разчитат на доплащанията като основен доход.

Категорично има възможност за намиране на доходи от други земеделски занимания. Категорично твърдя, че определени сортове тютюн, без подпомагане, на пазарен принцип, могат да получат добра цена според качеството и да осигурят поминък, включително и за ориенталските тютюни. Според програмата за развитие на селското стопанство ще подпомогнем тези, които желаят да започнат друг вид земеделие.

Министърът на земеделието посочи още, че наредбата за доставка на храни в детските градини и училищата, даваща предимство на български производители, скоро ще важи и за програмата "училищен плод".

Още по темата

Относно загубите за производителите от руското ембарго министър Танева посочи, че те са в мащаб, далеч по-малък отколкото други европейски страни,особено съседни на Русия. Като пример тя посочи млекопроизводителите. Едва под 1% от продукцията им се е изнасяла за Москва преди ембаргото. Загубите за сектора Танева обясни с пазарното намаление на цената на млякото. Само за една година тя е паднала с 15%. Според европейската статистика в други страни намалението е дори двойно.

Дисбалансите в земеделието няма да се решат за година, а постоянна работа. Резултат може да се постигне още догодина, но като цяло той няма да е осезаем за производителите, коментира министърът.