С.Боянова: Процесът с базата даннни с правните основания забавят директните плащания, но стопаните могат да заявят поне схемите

Светлана Боянова, председател Институт за агростратегии и иновации

24.03.2015 | 17:49 Редактор: Дориана Ранкова
С.Боянова: Процесът с базата даннни с правните основания забавят директните плащания, но стопаните могат да заявят поне схемите

Процесът с базата даннни с правните основания забавят директните плащания, но стопаните могат да заявят поне схемите, каза в предаването Инвестбук Светлана Боянова, председател Институт за агростратегии и иновации.

5000 подадени заявления за директни плащания според Светлана Боянова не могат да се определят като малко или много, защото правилата на играта са нови. Тя приветства новото условие за представяне на споразумение за правно основание за получаване на плащане по първи стълб на ОСП, но отново технически не сме подготвени.

Проблемът е в това, че не може да се засече неговото правно основание.

Базата данни, която се предаван от МЗХ на ДФЗ и от Фонда в ИСАК, и общинските служби започват реалното очертаване на площите. Всъщност не можаха да бъдат приключени заявленията, защото няма как да се направи насрещна проверка с базата данни с правните основания. Боянова препоръча поне да заявят схемите, те вече са ясни, и да ги отбележат със съответната площ. И в моментът, в който има и правното основание като база данни да могат вече да се приключат заявлението.


След влизане в сила на Законът за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/ от края на миналата седмица /средата на март 2015/, влиза в сила и правното основание за полски пътища. В масив, който е разпределен на земеделския стопанин, ако има такъв полски път, да може да се включи към заповедта на масивите на областния директор, следователно да се ползва заповедта за правно основание, като се заплати на общината цената за ползването на този проектиран полски път, която не може да бъде по-малка от средното рентно плащане за землището. Срокът за това е 15 април.


За зелените плащания е важно планирането, добави Светлана Боянова. Що се касае до диверсификацията на културите, проверка ще се прави между 15 май и 15 юли. (от 100 до 300 дка - 2 култури, не повече от 75% на основаната; 300 и нагоре - 3 култури, 2 от тях не повече от 95%).

Санкции административни първите години няма да има, но ще се намаляват плащанията. 13те лева, които се полагат ще бъдат ограничени що се касае до площта. След първите 2 години следват административни санкции.


Междинните култури (като екологично насочени площи) трябва да бъдат засети до 30 септември 2015. Схемата за дребните стопани също трябва да се направи до 15 октомври 2015.


Във видео материала може да чуете и за схемата за протеиновите култури и обвързаната подкрепа:
Инвестбук с водещ Дориана Ранкова