Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Николай Вълканов: Очаквам затруднения с кампанията за субсидиите на земеделските производители

11.03.2015 | 21:50 Редактор: Весела Гиздева
Николай Вълканов: Очаквам затруднения с кампанията за субсидиите на земеделските производители

Кампанията за директни плащания за 2015-а година, която започна на  4 март, ще бъде трудна. Това прогнозира Николай Вълканов, управител на фондация "ИнтелиАгро", в студиото на Денят Он Ер с Веселин Дремджиев.

Тази година земеделските производители  могат да кандидатстват за 1.5 млрд. лв. субсидии от ЕС и националния бюджет. Според Вълканов обаче стопаните ще бъдат затруднени с кандидатстването за получаване на субсидиите.

"Твърде много неща се опита да направи Министерството на земеделието, но за твърде кратко време. Очакваме известни затруднения с кампанията, на места и сериозни. Липсва яснота все още както у фермерите, така и в общинските служби по земеделие как точно ще се случват нещата. В последния момент се изпращат инструкции." - посочи Вълканов.

Относно националните доплащания за тютюнопроизводството Вълканов заяви, че до 2020 г. те постепенно ще намаляват, но докато ги има, вероятно ще има и брожения.

"Има конфликт в логиката – при положение, че подпомагането не е обвързано с производството, защо тогава премираме най-малките производители с повече пари, отколкото тези, които са произвели повече." - попита управителят на фондация "ИнтелиАгро.  Според него в случая става дума единствено за социална политика.

Чуйте коментара на Николай Вълканов за кампанията за директни плащания за 2015г. в следващия видео материал: