Сътрудничеството между България и Турция в областта на селското стопанство се засилва

Това ще стане чрез създаването на работна група

26.02.2015 | 12:35 Редактор: Ирина Георгиева
Сътрудничеството между България и Турция в областта на селското стопанство се засилва

Ще се засили сътрудничеството между България и Турция в областта на селското стопанство чрез създаване на работна група, която ще започне работа в средата на месец март. За това се договориха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на храните, земеделието и животновъдството Мехмет Екер. Министър Танева е на посещение в Анкара по покана на своя колега. На срещата присъстваха народният представител проф. Иван Станков и зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Възможността да бъде възстановен износът от България към Турция на едър рогат добитък и дребни преживни животни, беше обсъдена по време на срещата.

"За нас е важно пазарът отново да бъде отворен и да премахнем пречките, които затрудняват стокообмена между двете страни. Животните са ни здрави и секторът е с много добри възможности за развитие с оглед на финансовото подпомагане, което той може да получи чрез мерките от новата Програма за развитите на селските райони." - изтъкна Десислава Танева и подчерта, че сектор "Животновъдство"  е приоритет в политиката на Министерството.

От своя страна Мехмет Екер заяви, че сътрудничеството в областта на селското стопанство ще повлияе положително върху развитието на отрасъл "Земеделие"  и в двете страни. По думите му, срещата на работната група ще създаде условия да бъдат решавани проблемите.