Ергин Емин: Тютюнопроизводството трябва е обвързано с регионалната политика

Агенция по тютюна към МС ще реши проблемите в сектора, смята бившият изпълнителен директор на Фонд „Тютюн“

25.02.2015 | 10:44 Редактор: Мариета Иванова
Ергин Емин: Тютюнопроизводството трябва е обвързано с регионалната политика

Тютюнопроизводството трябва да обвързано с регионалната политика, а не с общата селскостопанската политика, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air настоящият изпълнителен директор на Асоциацията на българските градове и региони Ергин Емин. Той е и бивш изпълнителен директор на Фонд „Тютюн“.

Емин заяви още, че след 10-годишното управление на ДПС на Министерството на земеделието се налага социално-икономически диктат чрез „социалния тютюн“ в регионите, където се произвежда. По думите му решението е в създаването на Агенция по тютюна, която да се занимава с управлението на средствата към сектора и да е на пряко подчинение на Министерския съвет.

Емин посочи още, че в момента в сектора цари хаос, тъй като няма яснота как се управляват средствата. По думите му това е резултат от закриването на административната структура фонд „Тютюн“.

„Ангажиментите, които имаме към ЕС, ние ги изпълняваме. Тези национално преходни помощи, които в момента се изплащат, са ангажимент и е договорено с ЕС. Обаче се оказва, че българските тютюнопроизводители просто произвеждат тютюн, защото той се търси. След либерализацията на пазара в България влязоха много фирми от Запад и извън пределите на ЕС, които търсят българската стока. Тя е уникална, защото има географски регион – в който попада и България, той предоставя най-добрия тютюн за цигареното производство за целия свят и той ще се произвежда, въпреки договорите с ЕС,“ коментира още Емин.

Той посочи още, че на срещата в земеделското министерство преди ден с представители на тютюнопроизводители временно е отложено решаването на проблема и подготвените протести.

Емин направи и ретроспекция на развитието на сектора през последните повече от 10 години.

Той припомни, че в националната стратегия за сектора на тютюнопроизводството, очертана в преходния период преди присъединяването на България към ЕС, е приет и Закон за  тютюна и тютюневите изделия. - „В резултат се стигна от 20 хиляди до 60 хиляди тона преди да влезем в ЕС, и затова преговарящите поискаха претенциозно 70 хиляди тона квота за държавата България като страна-членка на ЕС. Тази квота можехме да я постигнем, но с влизането в ЕС – нещата се промениха. Някои от регламентите предвиждаха закриване на този отрасъл и в резултат в момента сме свидели на този хаос в сектора. Той е благодарение на това, че административният орган фонд „Тютюн“ вече не съществува. Дават се едни национални преходни премии, които отиват и до хора, които вече не произвеждат тютюн и оттам тези, които са се хванали след 2009 да произвеждат тютюн, не получават средства, а хора, които не произвеждат, получават национални средства, че се преориентират към друго производство“, коментира Емин.