България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Искат "задържане под стража" за бияча на лекар от "Шейново"

Колегите на д-р Гагова на протест срещу насилието над медици

04.07.2017 | 09:04 Редактор: Иван Берберов
Искат

37-годишният Владимир Стоянов е привлечен като обвиняем за нанасяне на телесна повреда на медицински специалист. Днес предстои да се внесе иск за най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Това каза пред Bulgaria ON AIR говорителят на Районната прокуратура в София Виолета Желева по случая с пребитата до безсъзнание д-р Гагова от САГБАЛ "Шейново".

"Към момента мъжът се води безработен. Има две осъждания за 3 престъпления през 2002 и 2000 г. за грабеж и незаконно влизане на територията на България. Има 3 висящи дела – необмислен палеж, грабеж и незаконно подпомагане на бежанци да живеят на територията на страната", поясни говорителят.

Владимир Стоянов не се признава за виновен и отрича да е пребивал д-р Гагова. Ако бъде доказана вината му, го очакват от 1 до 5 години затвор, допълни Желева.

След заседанието на лекарите от "Шейново" се разбра, че протестът им първоначално ще бъде символичен, пред сградата на болницата, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Символ на протестните действия е лентичка с посланието "Не на насилието в здравеопазването".

"Агресията срещу лекар е символ на човешка примитивност. Тежкият побой над д-р Гагова е поредният изблик на насилие срещу медик. Лекарите са тези, които спасяват животи и ние няма да останем бездушни, щом става дума за тяхната безопасност", заявиха от Българския лекарски съюз.

Подкрепа към протеста пред сградата на "Шейново" изказа и директорът на болница "Света София" д-р Коларова. 

"Това е едно нецивилизовано и потресаващо действие на насилие срещу лекар. Прекалено е ниско и е далеч от възприемането за света. Такива действия са недопустими в една държава, която се брои за цивилизована. Нека не забравяме, че лекарската професия е част от държавната сигурност", посочи тя.