България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първан Симеонов: Ако РБ не върне мандата, ще удължи агонията

Не знам дали е възможно ГЕРБ и Реформаторите да успеят да се синхронизират, каза Страхил Делийски пред Bulgaria ON AIR

13.12.2016 | 09:55 Редактор: Анисия Иванова
Първан Симеонов: Ако РБ не върне мандата, ще удължи агонията

Ако Реформаторският блок (РБ) днес не върнат мандата за съставяне на правителство, те ще удължат агонията и тогава ще олекнат, ще загубят политическа тежест. Около тази позиция се обединиха социологът  Симеон Първан Симеонов и политологът Страхил Делийски в студиото на "България сутрин”.

По думите на Симеонов хората искат новото и го доказаха като 2 млн. българи гласуваха за човек, когото не познаваха и го направиха президент.

"Една част от РБ – СДС, казват нека още от същото, което е невъзможно”, допълни той.

Радан Кънев и Христо Иванов заформят нещо конкурентно и в тази ситуация да скочиш във властта е абсурдно, каза още социологът.

"Политиката, противно на това което  мислят хората, е благородно начинание. При тази криза в политическото ни пространство всеки един проект, който има претенции да изрази определени социални и политически интереси, е добре дошъл”,  смята Страхил Делийски. По думите му от тази гледна точка важно е как новият проект около Христо Иванов ще реши уравнението на властта.

"Не знам дали е възможно двете политически сили – ГЕРБ и РБ, да  успеят да се синхронизират”, изрази съмнение Делийски.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев припомни какво се случи и как започна проектът на РБ.

"Започна като представителство на определена група хора и приключи с тази идея, когато  стана част от второто управление на ГЕРБ и го легитимира, смята той..

Последните 2 години наблюдаваме една реформаторска агония. Ако това се случи с новия проект, не вещае нищо добро, обобщи Делийски пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: