България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Служебен кабинет или правителство в оставка - на ход е президентът

Според журналиста Александър Симов първият вариант е по-добър

13.12.2016 | 08:39 Редактор: Луиза Божинова
Служебен кабинет или правителство в оставка - на ход е президентът

Президентът Росен Плевнелиев днес връчва третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок (РБ), но вероятно мандатът ще бъде върнат в четвъртък. Служебен кабинет или правителство в оставка до встъпването в длъжност на новоизбрания президент ген. Румен Радев - кой е най-добрият сценарий оттук нататък?

Според журналиста Александър Симов, който е и член на Изпълнителното бюро на БСП, по-добър вариант е едно служебно правителство, назначено от Плевнелиев и на 22 януари, когато встъпи в длъжност новият държавен глава, да каже дали ще го остави, или ще го смени.

По думите на журналиста това, което предстои да се случи на България, е много ясно описано в Конституцията и няма екстремна политическа ситуация, която ни задължава да мислим за неординерни сценарии.

"След като РБ му върнат мандата, сега действащият президент трябва да прецени каква формула да осигури на България до 22 януари, когато встъпва в длъжност новият президент. Той може да избере да преназначи този кабинет като служебен, да смени премиера и да остави министрите като служебни", посочи Симов в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Що се отнася до БСП и решението им да се освободят от лицата, които са твърде дълго в политиката, Симов каза, че хората ясно показват, че искат промяна и са готови да търсят нови лица.

"Изборът на Румен Радев показа именно това - хората са готови да дадат доверие на човек, който е сравнително непознат, с друго излъчване и с различно усещане за политиката", заключи Александър Симов пред Bulgaria ON AIR.

Очаквайте видео с целия разговор!