Проф. Игнатов: Нужно е да сме по-взискателни към правилата за провеждане на матурите

Има пропуски при провеждането на матурите, отбеляза експертът

13.08.2015 | 11:51 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Игнатов: Нужно е да сме по-взискателни към правилата за провеждане на матурите

Въпреки усилията на всички образователни министри за по-голяма строгост при провеждане на матурите, има хванати само 32-ма преписвача и 80 наказани преподаватели. Това заяви бившият образователен министър проф. Сергей Игнатов за Нова телевизия. Той отбеляза, че липсва наказания по повод купуването на отговорите на зрелостните изпити.

Над 50 000 ученици се явиха на матури 2015г., а анулираните работи по БЕЛ са 34. На втората задължителна матура са хванати да преписват 69 ученика.

Виновни за теча на отговорите на матурата се оказаха квесторите, показа проверка на министър Танев, припомни проф. Игнатов. По думите му при проверката не бяха съобщени конкретни имена, но дисциплинарно бяха наказани над 80 от тях.

"Не мога да предполагам как ще бъде променен законът, но трябва да бъдем по-взискателни. Не са по-високи изискванията към квесторите и проверяващите инспектори на зрелостните изпити и външното оценяване. Имахме очаквания, че ще има наказани за купуването на отговорите на матурите, но както виждам - това не се случи. Това, което беше изнесено в медиите, отговаря на истината. Това е методът – от хора, които са били вътре в залата." - коментира Лазар Додев от Дирекция "Организация, контрол и инспекция" към МОН, цитирано от Нова телевизия.

/Снимка: Архив/