По-високата финансова грамотност е база за просперитет: Академика БГ

Евелина Гечева, основател на Akademika.bg пред bgonair.bg

04.04.2015 | 15:35
По-високата финансова грамотност е база за просперитет: Академика БГ

Евелина Гечева, журналист и основател на информационния образователен портал Akademika.bg даде специално интервю за bgonair.bg за подготовката на кадрите и обучението им в организацията на уеб издателството, което управлява.

 


1. Вашата организация обучава ли новите си кадри на нови умения и колко време изисква този процес?

- Да, винаги обучаваме своите нови кадри. Продължителността на обучението им зависи от тяхното стартово ниво. За основните компетенции са ни нужни около три месеца.

 

2. Как оценявате подготовката на новопостъпващите кадри в компанията/организацията ви?

- В повечето случаи са били добре подготвени, макар да се срещат и изключения. Обикновено подбираме новопостъпващите си кадри според подготовката. Държим тя да е адекватна на ангажимента, който предлагаме.

 

3. Нуждаят ли се от допълнително обучение новопостъпващите кадри - малко-много или изцяло?

- Някои от постъпващите на работа при нас се нуждаят от перманентно обучение в зависимост от възникващите нужди на нашата компания. Друга част обаче имат нужда от съвсем малко обучение, състоящо се по-скоро в практически напътствия.

 

4. Подкрепяте ли допълнителната квалификация на персонала си или разчитате сами да си го осигуряват?

- Част от квалификацията на всеки човек си е негова лична грижа. Но допълнителните умения, които работодателят изисква, а не са включени в стандартното обучение, трябва той да осигури. Всяка компания или организация има задължението да надгражда компетенциите на своите служители.

 

5. Как виждате развитието на електронното образование в светлината на навлизането на новите технологии във всички сфери на икономическия живот?

- Електронното образование става все по-желано и от тези, които го предлагат, и от потребителите на тази услуга. Новите технологии са безценни при организирането на обучения и би било добре да се ползват масово.

 

6. Каква онлайн образователна платформа използва вашата организация или вие лично /или сте ползвали/?

- Нашата дейност е такава, че ние самите създаваме онлайн образователни платформи. В тях влагаме идеята за повече знания. Те обаче са насочени към широк кръг потребители – ученици и студенти. За нашата дейност няма как да ползваме уеббазирана образователна платформа, тъй като дейността ни е доста специфична. Но ползваме пълноценно всички останали канали – социални мрежи, сайтове за споделяне и други.

 

7. Трябва ли да се заложат задължителни часове в средното образование и още курсове по икономика във ВУЗ?

- Твърде много задължителни неща има в средното образование. Затова е по-добре да са свободно избираеми. За ВУЗ е добра идея, но все пак за определени специалности. Например, на театрали, художници и филолози икономиката им е доста чужда. Както и обратното.

 

8. Кое е по-важно за вашата организация при избор на персонал - IT или икономически познания?

- И двете са важни. Но предпочитаме строгата профилираност в двете направления. Не може човек да е IT специалист и в същото време да разбира от икономика. Ако обаче говорим за елементарни познания в двете области, всеки кандидат за работа при нас трябва да ги притежава.

 

9. Има ли нужда от финансовото образование в България? Защо?

- Финансовото образование е сфера, която задължително трябва да се развива в България. Ако нацията ни добие по-висока финансова грамотност, това би било добра база за икономически просперитет.


Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния сайт - http://edu-business.info/