Слонът, който никой не вижда при обществените поръчки

АДФИ изпрати на прокурор 101 обществени поръчки, но следващите стъпки остават неясни, а тази дейност си остава високорискова

04.06.2017 | 16:30 Редактор: Жанета Нейкова
Слонът, който никой не вижда при обществените поръчки

При почти 40% от проверените обществени поръчки от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през 2016 година има нарушения, припомня в анализ Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ), предава Investor.bg

От проверените от АДФИ обществени поръчки за 2016 г. 101 (или 5%) са изпратени до Прокуратурата. Проблемът е, че там те в общия случай приключват на етапа на предварителните проверки и не стигат до повдигането на обвинение. На практика нито от Прокуратурата, нито от АДФИ се споменава какво се случва с тези поръчки, такава е и ситуацията с докладите на Сметната палата, изпратени до Прокуратурата, пише още икономистът.

"В крайна сметка гражданите плащат за харченето чрез обществени поръчки, плащат и за контрола по тях, плащат и за разследването, но в крайна сметка не получават възмездие под формата на наказание за тези, които са злоупотребили с техните пари“, допълва още Славова.

В доклада на АДФИ се споменава и че са издадени 268 наказателни постановления за налагане на глоби и имуществени санкции общо в размер на 258 хил. лева. Проста сметка показва, че глобените за нарушения при обществените поръчки трябва да платят (но не се знае дали и кога) 0,07% от сумата по поръчките с нарушения.

Отново не се знае кои са глобените лица.

Снимка: Pixabay

Целия анализ прочетете в Investor.bg