Китай - основен фактор за ръста на консумация на вино

България е на 23-то място в света по площта на лозята и 21-о по произведено вино

29.05.2017 | 17:05 Редактор: Жанета Нейкова
Китай - основен фактор за ръста на консумация на вино

Китай вече е основен фактор за ръста на консумацията на вино по света. Това стана ясно от анализ за производството на грозде и вино, представен при откриването на 40-то издание на Световния конгрес по лозарство и винарство, който бе открит днес в София, предава Investor.bg

Докато в Китай растат както производството на грозде и на вино, така и консумацията, в Европа произведеното грозде намалява, основно заради политиката за изкореняване на лозя.

В традиционните страни потребители на вино се променят и навиците – французите вече не пият вино всеки ден, а основно през уикендите и по празниците, заяви  Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозарство и винарство OIV.

Според представените днес данни България е на 23-то място в света по площта на лозята и на 21-во по количествата произведено вино. 

7,5 млн. ха са общо площите с лозя по света. Петте водещи страни по този показател са Испания, следвана от Китай, Франция, Италия и Турция – в тези страни са 51% от площите.

Докато в Европа като цяло площите намаляват, от 2012 до 2016 г. е отбелязан ръст в страни като Китай, Чили, Перу, Мексико и Нова Зеландия. 

Цялата статия прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay