Венецуела и Иран разговаряха за петролните пазари

Имало "добри новини" за възстановяването на цената на петрола

28.08.2016 | 14:02 Редактор: Луиза Божинова
Венецуела и Иран разговаряха за петролните пазари

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), ситуацията на петролните пазари и цената на суровината са били сред основните теми на разговор между президентът на Венецуела Николас Мадуро и министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф, предаде ТАСС.

По думите на Мадуро има "много добри новини" относно процеса за постигане на нов консенсус за стабилизирането на пазара и възстановяването на цената на петрола.

Той коментира още, че правителството на Венецуела работи над ново споразумение и "в близките дни" ще има важно съобщение в тази насока.

В последните седмици отново се появиха коментари, че държавите в петролния картел ОПЕК се готвят да замразят добива. Така ще бъде постигнато стабилизиране на цените. През пролетта организацията не успя да се споразумее за ограничаване на добива, като тогава Техеран беше сред основните противници на мярката.

Срещу замразяване на добива се обявява и Саудитска Арабия. В средата на август руският министър на енергетиката Александър Новак посочи, че води преговори със страната и "вратата е отворена при нужда".

Повече икономически новини четете на Investor.bg