САЩ снабдява с втечнен природен газ Близкия изток

На Близкия изток му липсват инвестиции, за да достигне до производството на газ

18.08.2016 | 14:00
САЩ снабдява с втечнен природен газ Близкия изток

САЩ да продава газ на енергийно богатия Близък изток? Това изглежда твърде невероятно на пръв поглед, но вече се случва, докато американската шистова революция преобръща глобалните потоци на ресурси, коментира Financial Times.

Два товарни кораба с американски втечнен природен газ (LNG) от завода „Сабин Пас“ на Cheniere Energy в Луизиана са били доставени в Кувейт и Дубай през последните месеци, за да отговорят на бързо нарастващото търсене на енергия. 

Този обрат в добре установените потоци на въглеводород от Близкия изток до САЩ отразява революцията в американското производство на газ в резултат на развитието на преди нетърговските шистови запаси, както и на нарастващото енергийно търсене от различни икономики - от Персийския залив до Северна Африка.

"Намираме се в период на огромна промяна на потоците за доставка на LNG”, казва Тед Майкъл от Genscape, доставчик на данни за пазара. "Старият ред се преобръща и нещата все още не са се успокоили“.

Заводът "Сабин Пас“ е доставил първия си товар през февруари и вече е пращал LNG до седем страни: Аржентина, Чили, Бразилия, Индия и Португалия, както и Дубай и Кувейт.

Много страни от Близкия изток имат огромни резерви от газ, но не са разполагали с инвестициите, от които се нуждаят, за да ги доведат до производство. Страни с бързо разрастващи се икономики и население са принудени да внасят газ за производство на електроенергия и за промишлени цели.

Това нарастващо търсене на газ съвпада с вълната от допълнително предлагане, достигащо до световните пазари, докато нови проекти за износ на LNG в Австралия и САЩ влизат в сила.

Това допълнително предлагане притиска надолу цените, правейки LNG по-атрактивно гориво за производство на електроенергия. В същото време плаващите заводи за регазификация с ниски разходи правят по-лесно за страните да станат вносители.

Вносът на LNG на Кувейт се е утроил от 1 млн. тона през 2012 г. до 3,04 млн. тона миналата година, сочи Middle East Economic Survey. Египет и Йордания са станали вносители на LNG за пръв път през миналата година.

Катар е най-големият износител на LNG в света, но през следващите няколко години е напът да бъде изместен от Австралия и конкуриран от САЩ.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че до 2040 г. търсенето на газ в Близкия изток почти ще се удвои, така че регионът може да стане все по-важен пазар за американски втечнен природен газ.

Джейсън Бордоф от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет казва: „В Близкия изток има огромен интерес към все повече доставки на газ, а САЩ е един от най-евтините източници на газ“.

Въпреки че САЩ в момента изпращат газ към Персийския залив, страната все още внася петрол от региона. Американският внос на суров петрол от Персийския залив възлиза средно на 1,6 млн. барела на ден през тази година спрямо 2,4 млн. барела на ден през 2003-4 г.

Износът на LNG от САЩ ознаменува възобновяването на маршрута за търговия с енергийни ресурси до Близкия изток, който е бил активен последно през 90-те години на XIX век.

"САЩ бяха водещ доставчик на петрол към Близкия изток до възхода на руския износ в края на 19-и век. Вносът от Русия тогава е бил заменен от собственото петролно производство на Близкия изток през 20-и век“, казва Даниел Йергин, историк в сферата на енергетиката и вицепрезидент на аналитичната компания IHS.

Четете още икономически новини в Investor.bg