Микола Балтажи: Природният газ не е политически инструмент

Той е стока и трябва да се плаща, колко струва, заяви украинският посланик в Бъглария

18.12.2015 | 19:35 Редактор: Мариета Иванова
Микола Балтажи: Природният газ не е политически инструмент

До 10% намаление на вносните мита за български стоки, включително машиностроене се очаква от падането на тарифите за внос от ЕС за Украйна от 1 януари 2016, каза посланик Микола Балтаджи в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 18 декември 2015. В студиото посланикът на Украйна коментира още мораториума по руския дълг, обявен днес от премиера Яценюк, газовите доставки и зоната за свободна търговия.

Газ

Природният газ не е политически инструмент, а стока и трябва да се плаща, каза Микола Балтажи. Той подчерта, че енергийна цел на страната му е намаляване до минимум на зависимостта от руския газ. 

В тази връзка той подчерта, че Украйна е предприела сериозни мерки за диверсификация на доставките и посочи, че вече е осъществена реверсията на газ от Словакия, Унгария и не изключи в бъдеще подобна да бъде направена и от Румъния и България. 

 

Мораториума по дълга към Русия

Дългът бе предоставен на украинското правителство по времето на президента Янукович. Затова се нарича "дългът на Янукович", обясни посланик Балтаджи.

Днес Украйна обяви моратоиум по плащанията по дълга към Русия от 3 млрд. долара.

"През последните години икономиката имаше нужда от заеми. Друг е въпросът с каква цел се дават. Това бе направено в навечерието на подготовката и подписването на договора за асоцииране и това е много важно - условията и защо се прави", каза посланикът.

Според него дългът е имал за цел да се остави Украйна в орбитата на руското влияние и да не се подпише споготбата с ЕС за асоцииране.

 

Зоната за свободна търговия

Отказът от свободна търговия на Русия с Украйна бе определен от посланика като натиск.

"Натискът от Русия започна много по-рано от подписването на спогодбата, през 2012, като се блокираха украинските стоки на руския пазар.. Там има юридически въпроси, защото се въвеждат рестрикции от 1 януари 2016 във връзка с прилагането на зоната за свободна търговия на Украйна с ЕС - от името на ОНД. Смятаме, че това противоречи на целите на тристранните консултации, които провеждаме във формат Киев-Брюксел-Москва, за да се минимизира обезпокоеността на Русия във връзка с въвеждането на зона за свободна търговия /с ЕС - бел.ред/".

 

Митата

Относно намаляването на митата за страните от ЕС при внос за Украйна от 2016 година и задействането на временната свободна зона за търговия между ЕС и Украйна посланик Балтаджи каза, че това е в интерес на всички страни. 

„От това ще печелим всички“, коментира той и уточни, че за някои по-чувствителни сфери отпадането на митата ще започне от края на следващата година.

Посланикът уточни, че за някои чувствителни сфери ще има преходен период дори до 2017.

За българските стоки, включително машиностроене ще има до 10% намаление на митническите тарифи.