Украйна обяви мораториум на плащанията по руския дълг от $3 млрд

Правителството в Киев е готово да се съди с Русия

18.12.2015 | 12:55
Украйна обяви мораториум на плащанията по руския дълг от $3 млрд

Премиерът Яценюк обяви мораториум по плащанията по дълга на Украйна към Русия от 3 млрд. долара. Правителството в Киев е готово да се съди с Русия, каза Яценюк, цитиран от РИА Новости.

Срокът за погасяване на облигациите за 3 млрд долара, които Русия изкупи в края на 2013 изтича на 20 декември.

 

"Украинското правителство днес въвежда мораториум на плащанията по т.нар. руски дълг", каза премиерът Яценюк на заседанието на МС в петък.

"Допълнително правителството въвежда мораториум по плащанията от 507 млн. долара, които две украински компании - КБ Южное и Укравтодорр имат към руски банки. От днес плащанията по теми дългове, общо 3,582 млрд долара в полза на руската страна се прекратяват до момента, в който се приеме предложението ни за преструктуриране или съответното съдебно решение", каза Яценюк.

Още по темата

МВФ

МВФ официално потвърди, че дългът на Украйна към Русия е суверенен, а не търговски. Това означава, че не може да бъде преструктуриран в тези условия, както дълга към частните кредитори.

В началото на седмицата МВФ призна дълга на Украйна пред Русия от 3 млрд. долара за суверенен. Киев настояваше да бъде признат за търговски. На 8 декември МВФ преразгледа политиката си към страните с просрочена суверенна задлъжнялост, което да позволи на фонда да кредитира Украйна даже и след като страната обяви дефолт.

Русия разкритикува МВФ за това решение.

 

Още по темата

Русия спира договорите за свободна търговия с Украйна

Русия ще прекрати договорите за свободна търговия с Русия в рамките на ОНД от 1 януари 2016, каза вчера руският президент Владимир Путин на ежегодната си пресконференция.

Путин изрази съжаление от влошаването на руско-украинските икономически и търговски отношения. Той каза, че Русия не налага санкции над Украйна, а приема система в полза на руския бизнес. Затова Украйна вече не може да се възползва от преференциално отношение.

"На практика това означава, че нулевите тарифи за Украйна може да достигнат 6, 3, 8 и дори 10%. Нямаме друг избор. Опитахме се да спрем тези неща", каза Путин, цитиран от Ройтерс.

/Снимка: Арсений Яценюк, министър-председател на Украйна. Правителствена пресслужба/

Четете още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria