Петкова: Следваме принципите на Енергийния съюз, за да развием устойчив енергиен пазар

България продължава ускорено да работи и по интерконектора със Сърбия

20.11.2015 | 13:50 Редактор: Ирина Георгиева
Петкова: Следваме принципите на Енергийния съюз, за да развием устойчив енергиен пазар

България следва принципите на Енергийния съюз, за да създадем устойчив енергиен пазар в страната и в региона на Югоизточна Европа. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в срещата на енергийните министри в рамките на срещата на върха на Атлантическия съвет в Истанбул. По думите й българското правителство продължава да работи по един от основните си приоритети – диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. 

България е от критично значение за енергийната сигурност на региона на Югоизточна Европа, категорични са участниците в срещата. Те се обединиха зад тезата, че енергийната сигурност е елемент както на националната, така и на международната сигурност. Според тях, за да бъде гарантирана, е необходимо да бъде изградена необходимата енергийна инфраструктура и страните да имат достъп до различни енергийни източници.

Висока оценка за напредъка на българското правителство по реализацията на интерконектора с Гърция даде специалният пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хохстейн.

"Постигнахме споразумение по всички въпроси с нашите гръцки партньори и на 10 декември в София ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България." - обяви министър Петкова по време на дискусията.

България продължава ускорено да работи и по интерконектора със Сърбия, който ще позволи интегриране на пазарите в региона, поясни енергийният министър.

В рамките на срещата на Атлантическия съвет министър Петкова проведе работна среща с министъра на енергетиката и минната промишленост на Украйна г-н Володомир Демчишин. Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес за енергийния сектор на двете страни.