Експерти отговарят на въпроси за либерализацията на пазара на ток в Ловеч

Целта е потребителите да се информират за предстоящите промени догодина

20.11.2015 | 09:25 Редактор: Мариета Иванова
Експерти отговарят на въпроси за либерализацията на пазара на ток в Ловеч

Какви промени ще настъпят за потребителите след пълната либерализация на енергийния пазар ще информират експерти в Ловеч днес- 20 ноември, предава БНР. Организираната от Министерството на енергетиката информационна кампания има за цел да запознае битовите потребителите за предстоящите промени от следващата година.

Събитието е отворено още за представители на общински администрации, болници, училища, читалища и малки и средни фирми, които все още са на регулирания пазар.  

Припомняме, че преди месец в ефира на Bloomberg TV Bulgaria министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че България е на едно от последните места от страните в ЕС по пълна либерализация  на енергийния пазар, което „създава и сериозните проблеми в сектора“.

„Това, което ще се случи след 2016 година, на практика ще постави енергетиката в качествено нова ситуация, както производители, доставчици, търговци и потребители“, заяви тя.

От думите й стана ясно, че за да бъде изработен  най-добрия модел за либерализация, е сключен договор със Световната банка. В тази връзка се очаква след втората половина на ноември финансовата институция  да представи доклад за стъпките, „които трябва да извървим, за да либерализираме напълно своя енергиен пазар,“ коментира министърът. - „След това предстои информационна кампания“, посочи още тя.

„Хората трябва да знаят какво им предстои, ситуацията трябва да бъде предвидима, за да могат да направят своя избор“, заяви министър Петкова.