Вл. Дичев: Енергийният пазар изсветлява все повече

Либерализацията на енергийния пазар зависи от законодателната, регулаторна рамка и от инфраструктурата

03.11.2015 | 14:46 Редактор: Ирина Георгиева
Вл. Дичев: Енергийният пазар изсветлява все повече

Една част от пазара на електроенергия ще се развие след 8 декември - именно чрез електроенергийната борса, където ще се търгуват сделки всеки ден. Това коментира енергийният експерт Атанас Георгиев в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "В развитие" от 2 ноември. По думите му енергийната борса ще допълни съществуващия модел на пазара с двустранни договори между търговци, централи и големи потребители. 

"Реално нямаме голяма разлика спрямо сегашната ситуация, тъй като ще се запази обемът на свободния пазар. Може би малко ще нарасне и част от сделките, които се извършват по двустранни договори, ще преминат на борсата. Всички ще са печеливши от това, че ще имаме някаква референтна цена. В момента цените и количествата са търговска тайна." - отбеляза Георгиев.

Според експерта в момента губим от това, че борсата се забави толкова много време. За нея говорим от 10 години, а тя едва сега е на старта си, подчерта експертът.

Как съжителстват дългосрочно договорените цени и либерализацията и кога можем да говорим за истинско отваряне на пазара? Четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Изпълнителният директор на CEZ Trade България Владимир Дичев се надява чрез либерализацията на енергийния пазар след 8 декември да спечелят всички пазарни участници - производители, търговци, крайни клиенти.

Дичев смята, че енергийният пазар изсветлява все повече. По думите му към днешна дата има между 7000 и 8000 крайни клиенти, регистрирани на свободния пазар.

От две неща зависи с какви темпове ще върви либерализацията. 

"Първо, промяна в законодателната и регулаторна рамка и второ, инфраструктурата. За първото - за да се смени доставчикът, трябва да има масова кампания, осведомяване, икономически стимул за клиентите да сменят доставчика.

Догодина очаквам всички да могат да си сменят доставчика. Много е важно и за да се случи реално да има икономически смисъл? Крайните клиенти да реализират някаква разлика в цената от това, че ще си сменят доставчика. Тогава процесът ще набере скорост" - смята Дичев.

Целият коментар на Владимир Дичев, изпълнителен директор CEZ Trade България на предстоящата либерализация на енергийния пазар и предизвикателствата за играчите на него - ТУК.