Борисов се срещна с председателя на Европейската сметна палата

Ефективното управление на еврофондовете е било водеща тема в разговорите

20.11.2015 | 11:36 Редактор: Мариета Иванова
Борисов се срещна с председателя на Европейската сметна палата

Ефективното управление на еврофондовете са обсъдили по време на среща в София премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската сметна палата Витор Калдейра, който е на работно посещение у нас, съобщават от правителствената пресслужба.

Калдейра приветствал усилията на българското правителство в посока на подобряване на управлението на европейските средства. Той изтъкнал и напредъка на страните-членки на ЕС като цяло в предотвратяването и коригирането на грешки.

От своя страна, премиерът Борисов благодарил за препоръките на Европейската сметна палата, които помагат за подобряване на управлението на еврофондовете.

От пресслужбата на МС посочват, че министър-председателят отбелязал значителния напредък в усвояването на европейските средства в страната ни от началото на тази година, допълвайки че сериозният ръст е отчетен и от Европейската комисия, „според която България се нарежда на второ място по процент реални плащания по структурните фондове за периода 1 януари – 12 октомври 2015 година”.

„Всичко това са конкретни проекти и ползи за българските граждани и резултат от нашата постоянна работа и стремеж за подобряване на системите за контрол“, заявил още Борисов.

В извадката на Европейската сметна палата за 2014 г. са проверени 13 транзакции в България, отнасящи се до Европейския социален фонд и Програмата за развитие на селските райони. В нито една от тях не са открити количествено измерими грешки. За втора поредна година не са открити грешки по Европейския Социален Фонд, посочват от пресцентъра на МС.

Европейската сметна палата отчита и предприетите ефективни действия в България при отстраняването на слабостите, идентифицирани при предишни нейни доклади, в частност засягащи системата за идентифициране на земеделски парцели и качеството на проверките на място.