Uber и КЗК чакат съда да реши спора за споделеното пътуване у нас

Генералният мениджър на Uber за България Димитър Радуков и говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред Bloomberg TV Bulgaria

13.11.2015 | 16:15 Редактор: Мариета Иванова
Uber и КЗК чакат съда да реши спора за споделеното пътуване у нас

Генералният мениджър на Uber за България Димитър Радуков коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че е парадоксално антимонополен орган да ограничава избора на потребителите.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за забрана на операциите на Uber в България нарушава европейската директива за електронни услуги, както и член 56 от договора за ЕС, който не позволява на една държава да ограничава услуги, които се предоставят от фирма от друга държава, коментира още Радуков.

Този член забранява „ограниченията на свободното предоставяне на услуги в рамките на ЕС по отношение на гражданите на държавите членки, които са се установили в държава членка, различна от тази, в която се намира лицето, за което са предназначени услугите“.

Той подчерта, че проблемите на Uber в останалите държави от ЕС са резултат от съдебни или правителствени решения, но монополните органи навсякъде в ЕС са или положително настроени, или неутрални. – „Тяхната роля е в крайна сметка да стимулират повече услуги”, коментира Радуков. По думите му компанията оперира в 350 града в 64 държави, което според него е индикация, че услугата се възприема положително и има търсене за нея.

Той подчерта, че от Uber очакват съдебният спор да продължи и „Вярваме, че съдът ще оцени нашите доводи“.

„От наша гледна точка проблемите са системни. Държавата приема такива закони, които позволяват сключване на неразрешени споразумения, картелиране. Това сме разписали и в свой секторен анализ“, каза от своя страна по-рано в студиото на Bloomberg TV Bulgaria говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

„Правим всичко по силите си да докажем тезите си в решението си“, добави той. По думите му комисията е против определянето на минимални и максимални цени, защото това затваря конкуренцията.

Повече по темата може да прочетете тук.