Горанов: Парите от концесията на Летище София са обещани за БДЖ

Конкурсът се очаква напролет, заяви финансовият министър

29.10.2015 | 16:02 Редактор: Мариета Иванова
Горанов: Парите от концесията на Летище София са обещани за БДЖ

Парите от концесията на Летище София ще помогнат за решаване на натрупаните проблеми в железниците, заяви пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Агенция Фокус. Той определи идеята като вътрешно  секторна сделка в рамките на системата на транспорта. По думите му конкурсът се очаква напролет и „неформално има заявен интерес от различни оператори“.

Горанов поясни още, че Летище София ще има първоначaлен приход от концесията и впоследствие всяка година ще има вноска. По думите му е спекулативно да се каже колко ще е тази вноска, защото ще е предмет на състезание между отделните кандидати за концесиониране.

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Георги Ангелов изрази съмнение относно очакваните приходи от концесията на Летище София като подчерта, че концесията не е сигурна.

„Но стои въпросът дали може да се направи концесия за една година и да се вземат толкова пари, като се има предвид, че печалбата на летището е в размер на 5 млн. лева“, отбеляза още Ангелов в предаването Investbook.

Пред журналисти днес финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че основен приоритет, освен стабилността и образованието, в бюджета за следващата година е продължаващото успешно управление на европейските фондове и особено старта на новия програмен период.