Shell ще търси петрол и газ в Черно море

Няма интерес за Терес

29.09.2015 | 15:08
Shell ще търси петрол и газ в Черно море

България избра Royal Dutch Shell да направи дълбоководно сондиране в Черно море за нефт и газ и планира да подпише договор до края на октомври с надежда проектът да помогне за намаляване на зависимостта на страната от внос от Русия, съобщава Ройтерс.

България отвори през април два търга за блоковете Силистар и Терес.

Shell, единственият кандидат за петгодишното разрешително за проучване в Силистар, който покрива 7000 кв км обещава да инвестира 18,6 млн евро в сеизмични проучвания в блока.

Австрийската OMV, която работи в румънски териториални води съобщи, че очаква продукция до 84 млрд куб.м газ. Съобщението съживи надеждите България да започне да експлоатира собствените си запаси с цел диверсификация на източниците на енергия.

"Това е много сериозен успех за нас и една от най-важните стъпки към диверсифициране на газовите доставки", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, пред репортери, цитирана от Ройтерс.

Няма обаче интерес за по-малкия блок Терес, каза Петкова.

Френската компания Total, заедно с OMV и испанската Repsol се очаква да започнат операции в най-големия блок Хан Аспарух между февруари и май.