Хиновски: Намалението на цените на топлата вода и парното ще продължи и през 2016

Условието е да продължи трендът за ниската цена на петрола, коментира енергийният експерт

25.09.2015 | 10:22 Редактор: Мариета Иванова
Хиновски: Намалението на цените на топлата вода и парното ще продължи и през 2016

Намалението на цените на топлата вода и парното ще продължи и през следващата година, коментира пред Радио Фокус енергийният експерт Иван Хиновски. Неговата прогноза е, че спадът на цената на природния газ и течните горива ще продължи дългосрочно.

„Ако трендът на ниска цена на петрола, който определя цената на природния газ по нашия договор, се запази, можем да очакваме след Нова година още едно намаляване на цената на топлинната енергия и на електроенергията, произвеждана по конбиниран способ от топлофикациите в България. В тази връзка можем да очакваме още едно стъпало на поевтиняване на топлинната енергия и електроенергията,“ коментира Хиновски.

По думите му това е „сериозна глътка въздух и за индустрията, а и за НЕК“, който според него „също е редно да очакват компенсация на цените, които те плащат за електроенергията“. Той посочи още, че Законът за енергетиката и наредбите към него задължават КЕВР да следва тенденцията на повтиняване на природния газ при ценообразуването на топлофикациите.