Марк Мобиус: Проблемът на пазарите е несигурността

Коментар на Марк Мобиус, изпълнителен председател на Tempelton Emerging Markets Group за телевизия Bloomberg

04.09.2015 | 16:55 Редактор: Георги Стоянов
Марк Мобиус: Проблемът на пазарите е несигурността

Малко като стария Уорън Бъфет. Бъдете алчни, когато всички ги е страх и бъдете страхливи, когато всички са алчни. Нали така?

Марк Мобиус, изпълнителен председател на Tempelton Emerging Markets Group:

Точно така това е вярно и според мен на този етап е време да се вгледаме много внимателно в много сделки, които в момента са на пазара.

Още по темата

Ситуацията може да стане още по-добра. Акциите могат да поевтинеят още повече, но дори сега възможности има, особено на развиващите се пазари, както и на нововъзникващите пазари.

Искам да поговорим за това по-късно. Искам обаче да получа представа, къде се намираме, когато говорим за глобалната икономика. Фед е на път да увеличи цената за кредитирането, а Европейската централна банка е пример за това, колко разнолик е сватът – те вървят точно в обратната посока, сега дори още по-агресивно. Какво означава всичко това за Азия? 

Марк Мобиус: И между другото не само европейците, японците също вървят в другата посока, както и китайците.

Така че проблемът с пазарите сега е тоталната несигурност, а пазарите мразят несигурността.

Когато имате подобна ситуация, никой не иска да прави нищо, всички искат да преминат към кеш или към активи, които мислят, че са сигурни, тоест американски ценни книжа или американски долари.

Така че това движи глобалния пазар, както по отношение на суровините, така и по отношение на акциите - на където и да погледнете.

Но какви ще са последствията от вдигането на лихвите, какви ще са последствията за Китай според теб? Кажи ни също, колко зле са нещата в Китай, когато става въпрос за реалната икономика? Нека да започнем с лихвите.

Марк Мобиус: Разбира се. Ако погледнем лихвите, с колко ще ги повишат – с половин процент, с една четвърт?

Това е маловажно особено, ако се окаже, че сме изправени пред дефлационен цикъл.

Защото ако погледнете инфлацията, инфлация няма, а причината, поради която една централна банка трябва да вдига лихвените проценти е именно високата инфлация.

И именно оттук идва объркването. Това кара хората да мислят, че може би те няма да повишат лихвите до края на годината.

Разбира се, те обещаха и може би дори да задължени, но те наистина нямат основателна причина да го направят.

Така че това е реалната дилема, пред която са изправени пазарите и това е причината поради която имаме тази несигурност.

Наблюдаваме цялото това нето изтичане на капитали. Това, разбира се, не е само проблем за китайския фондов пазар – наблюдаваме слабост на валутите в целия регион. Малайзия е особено силно засегната. Някои хора сравняват това с 97 – 98 година. Вие, разбира се, сте инвестирали по това време. Грешат ли, когато правят тези паралели?

Марк Мобиус: Не, не грешат, има много сходни моменти с това, което се случи през 97 и 98, както и през 2000 година.

Ако си спомняте, спукването на Дот ком балона. Така че има доста прилики и трябва да се вгледаме много внимателно, какво се случва на правителствено ниво.  

В Малайзия имаме тези скандали. Имаме проблеми в Тайланд, имаме проблеми на практика във всяка страна по света и разбира се, сега, когато идват изборите в САЩ, кандидатите както знаете казват някои налудничави неща.

Така че несигурността наистина нараства много бързо и ролята на интернета и смартфоните е огромна.

Политиците могат да бягат, но не и да се скрият. Защото широката публика знае и хората могат да се съберат много бързо и да протестират.

Именно това  създава допълнителна несигурност, която наблюдаваме глобално.

Китай не е имунизиран. Девалвацията на юана се дължи отчасти на това, че Фед ще вдигне лихвените проценти, както, разбира се и заради ситуацията в страната. Колко зле са нещата в Китай?

Марк Мобиус: Мисля, че големият проблем в Китай е, че правителството се опита да се намеси на пазара.

Както знаете, те се опитаха да вдигнат пазара, след което се опитаха да спрат спада. Това също създава много пазарна несигурност.

Пазарните участници не знаят в коя посока да тръгнат. Но ако погледнете реалната икономика, тя все още нараства.

Може да използвате която и да е цифра – 5%, 6%, 7%. Знам, че много хора се съмняват в данните, но реалността е, че ако погледнете икономиката им, ще видите, че тя расте.

Разбира се, зависи, къде се намирате. Наскоро бях в Чънду. Мястото процъфтява.  Зависи в коя провинция сте. Като цяло обаче това е една бързо растяща икономика.