На каква стратегия да заложим при сътресения на пазарите на акции

Понякога може би най-доброто решение е на никаква

01.09.2015 | 15:34 Редактор: Велко Каменов
На каква стратегия да заложим при сътресения на пазарите на акции

Ако движенията на пазарите на акции ви карат да се чувствате неспокойно, поемете дълбоко въздух. Най-добрата инвестиционна стратегия често е изключително проста – не правете нищо.

Много американци спестяват за пенсия само по пенсионния план 401(k). Спестяванията на всички 52 милиона души, които участват в програмата, са на обща стойност 4,4 трилиона долара. По принцип това са пари, с които хората не боравят и в дългосрочен план резултатите могат да са впечатляващи.

Когато пазарът на акции в САЩ отбележи спад от 5% за една седмица, средно той нараства с над 1,5% през следващите 4 седмици и с почти 5% през следващите 12 седмици.

Ако се опитвате да предвиждате движението на пазара, трябва да сте внимателни. В исторически план инвеститорите имат горчив опит от купуването на акции преди да поевтинеят и продаването им преди да поскъпнат. Да кажем, че преди 25 години сте инвестирали 10 хиляди долара в дял във фонда, който следва движението на S&P. Днес стойността на инвестицията ви щеше да бъде над половин милион долара. Ако обаче сте пропуснали 10-те най-добри дни за пазара по време на този период, печалбата ви се свива до едва около четвърт милион. Затова ако инвестиционният ви хоризонт е дългосрочен, може би най-доброто решение е да не правите нищо.

Сюзън Уули, Bloomberg