Цените на горивата у нас паднаха след проверките по бензиностанциите

Дали има картел между големите вериги бензиностанции, ще стане ясно след проверката на КЗК, отбеляза министър Лукарски

25.08.2015 | 12:02 Редактор: Ирина Георгиева
Цените на горивата у нас паднаха след проверките по бензиностанциите

Цените на горивата у нас паднаха с няколко стотинки след проверките на разходомерите - уредите за отчитане на горивата в бензиностанциите. Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски пред Нова телевизия. По думите му това е вторият етап при проверките.

"Разходомерът - това е маркучът към бензиноколонките, с пистолетите към тях и има един въртящ се елемент, който отчита количеството гориво, което преминава. При този етап са проверени 10 862 разходомера, докато преди това бяха проверени 11 000 разходомера. Остават 138." - отчете министър Лукарски.

Отклонения са открити при 88 разходомера от общото около 22 000, което е по-малко от 1%. Нарушенията са засечени на 60% от малките вериги и на 40% от големите, съобщи министър Лукарски.

"Не само при разходомерите може да се извършват манипулации. В момента тече проверка на ДАМТН на качеството на горивото и съответно примесите в него" - отбеляза министърът на икономиката.

Министър Лукарски отбеляза, че има манипулация на данните, които се отчитат от бензиноколонките, тоест между връзката между бензиностанциите и НАП. Министерството ще предложи законодателни промени, свързани с пресичането на тази практика. 

/Снимка: бензиностанция на Лукойл в София, 23 август 2015/

Дали има картел между големите вериги бензиностанции, ще стане ясно след проверката на КЗК, която вече е сезирана, посочи министър Лукарски.

/Снимка: Архив/