Шест тенденции, които ще определят бъдещето

Технологии, здраве, предприемачество- какво ще движи развитието на света според Ernst&Young

19.08.2015 | 10:01 Редактор: Мариета Иванова
Шест тенденции, които ще определят бъдещето

Шест мегатенденции ще определят развитието в бъдеще на ниво-бизнес, общество, икономика, култура и дори индивид, сочи прогноза на консултантската компания Ernst&Young. Мегатенденциите са мащабни и трансформиращи сили в световен мащаб, които обаче имат отражение върху всеки на планетата, посочват от E&Y. Развитието им е свързано, въпреки че притежават и свое  независимо от останалите разгръщане.

Шестте мегатенденции, от които ще зависи бъдещето според E&Y са:

  • дигиталното бъдеще,
  • ръст на предприемачеството,
  • световен пазар,
  • урбанизиран свят,
  • управление на ресурси,
  • здравни грижи.

Дигитално бъдеще- Технологиите навлизат във всички сфери на бизнеса, заредени от комбинирането на социални, мобилни, облачни, масивни данни, наред с изискването за достъп до информация по всяко време и от всяко място. Дигиталният пробив се осъществява във всички индустрии и места по света, разкривайки огромни възможности за достигане на нови пазари, преобразяване на съществуващи продукти, развитие на нови бизнес модели и т.н. Развитието на технологиите задава нови предизвикателства като различна конкуренция, промяна в потребителската ангажираност и бизнес моделите, безпрецедентна прозрачност, опасения за личните данни и киберсигуността. Технологиите променят и начина, по който хората работят, разкривайки възможности редица дейности, извършвани от човека, да бъдат изпълнявани от машини. Предприятия и индивиди имат възможност да сграбчат предимствата, разкривани от новите технологии, докато тези, които не успят, може да загубят всичко.

Ръст на предприемачеството- Развитието и ръстът на всички икономики, бързият и стабилен растеж остава силно зависим от  предприемаческата дейност. Предприемачите са живителната сила на икономическия ръст, посочват от E&Y. Те осигуряват източник на доходи и заетост за себе си, произвеждат нови и иновативни продукти или услуги и  придвижват нагоре или надолу по веригата на себестойността на различни дейности. Докато  определени предприемачески дейности по света все още са движени от необходимостта, „силно въздействащото” предприемачество, в голяма степен затворено в зрелите пазари, е ключовият двигател на икономическата експанзия при бързо развиващите се пазари.

Световен пазар- На световните пазари борбата за таланти ще  става все по-ожесточена с изискването за все по-компетентна работна сила, която да осигури конкурентни предимства. E&Y отбелязва, че пропастта между „зрелите” и „бързо развиващите” се страни продължава да се свива.

Икономиките в света ще продължат да бъдат силно зависими през търговията, инвестициите и свързаните финансови системи, провокирайки нужда от засилване на световното политическо взаимодействие и стабилизиране на връзките при веригите за доставки. В същото време местните интереси ще продължат да се сблъскват и конкурират със силите за световно взаимодействие.

Урбанизиран свят- Броят и мащабите на градовете продължава да расте в цял свят, задвижван от бързата урбанизация в развиващите се пазари, и продължаващата такава в развитите пазари. Организацията на обединените нации (ООН) информира, че 54% от населението на света в момента живее в градовете, а до 2050 г. този дял ще се увеличи до 66%.  За извличане на икономически ползи от урбанизацията политиците и частният сектор трябва да направят ефективно планиране и да привлекат устойчиви инвестиции в жп линии, магистрали, мостове, пристанища, летища, електро и ВиК инфраструктура и други.

Управление на ресурси- Увеличаването на населението, икономическото развитие и нарастващата средна класа потребители ще задвижи нуждата в световен мащаб от ресурси- както възобновяеми, така и невъзобновяеми. Докато световните доставки на невъзобновяеми ресурси са технически ограничени, новите технологии продължават да оказват влияние върху бъдещата картина на доставките, осигурявайки достъп до труднодостъпни и ценни петролни ресурси, газ и ключови минерални ресурси. В същото време природните ресурси трябва да бъдат по-добре управлявани, предимно от гледна точка на въздействието върху околната среда. Правителствата, обществото и бизнесът трябва да работят заедно за развитието на по-надеждни подходи за постигане на икономически ръст при използването на природните ресурси.

Здравни грижи- които вече достигат до 10% от световния БВП, се насочват към изконна промяна. Здравните системи и играчи са под увеличаващ се натиск на разходите, което  ги провокира да търсят по-устойчиви подходи, включително да акцентират върху стойността. Разходният натиск се изостря от демографските промени, увеличаването на доходите в бързо развиващите се пазари и очакваните епидемии от хронични заболявания. Технологичният бум и развитието на мобилни здравни технологии позволява предоставянето и създаването на информация и анализи в реално време, става ясно от доклада на E&Y. Подобни тенденции задават коренно различен подход и изискват преминаване от осигуряването на здравни грижи към здравен мениджмънт с по-голям фокус върху здравното поведение, превенцията и грижата в реално време.