Очакват се 4 милиарда лева инвестиции в минния сектор

Добивът на полезни изкопаеми се повишава

18.08.2015 | 18:00 Редактор: Кремена Кръстева
Очакват се 4 милиарда лева инвестиции в минния сектор

В следващите 4 години се очаква около 4 милиарда лева инвестиции в минния сектор. Това съобщи Лъчезар Цоцорков, председател на Минно-геоложката камара на тържествено събрание в София за Деня на миньора - 18 август.

От сектора отчитат ръст на добива на полезни изкопаеми. През 2014г. браншът е внесъл в бюджета малко над 70 млн. лв. концесионни плащания, а през първите шест месеца на тази година– 66 млн. лв.

България е на трето място по добив на мед и злато в Европа. През 2014 г. добивът на полезни изкопаеми у нас е нараснала с 10% и е почти 10 млн. тона.

Независимо от повишения добив, цената на суровината намалява заради понижението на цените на металите на международните пазари. Минната индустрия осигурява 5% от БВП на страната. В него работят около 30 хиляди души, а средната заплата в бранша 1269 лева.

ЕС се нуждае от 8 милиарда тона полезни изкопаеми всяка година по данни на Европейската асоциация на минните индустрии Евромин.

На въпрос на телевизия България Он Ер за добива на шистов газ, Роман Щифтнер – член на Борда на Евромин посочи, че трябва да се дадат абсолютни гаранции за околната среда при такъв добив.

На 19 август МС ще приеме Минна стратегия, която ще даде насоките на развитие на минната индустрия до 2030 година.