Петкова: Минният отрасъл формира 5% от БВП и дава работа на над 24 хил. души

Българските миньори са хората, без които е немислимо развитието на енергийния сектор

18.08.2015 | 16:23 Редактор: Ирина Георгиева
Петкова: Минният отрасъл формира 5% от БВП и дава работа на над 24 хил. души

На заседанието на МС на 19 август предстои да обсъди и приеме актуализиран вариант на Националната стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия. С този документ се дава ясна визия за развитието на отрасъла с хоризонт до 2030 г. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в честването на Деня на миньора.

Проявата бе организирана от Българската минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, Синдиката на миньорските федерации "Подкрепа" и Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ. 

"Българските миньори са хората, без които е немислимо развитието на енергийния сектор."- посочи Петкова.

Отрасълът формира 5% от БВП и осигурява работа на повече от 24 хиляди души, отбеляза министър Петкова.

"Само за миналата година под формата на концесионни плащания браншът е внесъл в бюджета малко над 70 млн. лв., а през първото полугодие на тази – 66 млн. лв." - допълни още енергийният министър.

До края на годината очакванията са тази сума да достигне 80 млн. лв. По думите на Петкова, затова е изключително важно да има ясна визия за развитие на сектора, каквато осигурява Националната минна стратегия.

Документът залага три основни стълба за устойчиво развитие на минния бранш – икономически, екологичен и социален, стана ясно още от думите на министър Петкова.

Това включва развитието на отрасъла при спазване на икономически принципи, утвърждаването на "зелена минна индустрия" с цел минимално негативно влияние върху околната среда и стимулирането на корпоративната социална отговорност, за което вече има редица примери от страна на компании в сектора.

Реализирането на заложените в минната стратегия цели ще осигури гаранции за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия в съответствие с европейската инициатива за суровините, смята министър Петкова. Това е от водещо значение за гарантирането на стабилна инвестиционна среда за компаниите в сектора.

"Изпълнението на мерките от националната минна стратегия ще съдейства за утвърждаване на минния бранш като модерен и ефективен, отговарящ на всички европейски изисквания и гарантиращ устойчив социално-икономически растеж." - подчерта още министър Петкова.