Приближава ли се Великобритания до вдигане на лихвите

Засега Комисията по парична политика на BoE е единодушно против

07.08.2015 | 14:38 Редактор: Велко Каменов
Приближава ли се Великобритания до вдигане на лихвите

На 6 август 2015 г. Комисията по парична политика на Английската централна банка взе единодушно решение с 8 на 1 гласа да не вдига основния лихвен процент от сегашното му ниво от 0,5%. Освен това прогнозата за инфлацията за 2015 г. беше преразгледана в посока надолу до 0,3%. Въпреки това вдигането на лихвите след няколко месеца остава един от възможните сценарии.

„Въпреки че прогнозата за инфлацията в краткосрочен план беше намалена, в края на периода тя остава на ниво от 2,1%, което е над целевата инфлация, а освен това постоянно се споменава свръхтърсенето. Всичко това са сигнали, които подсказват вдигане на лихвите. И въпреки че пазарите приеха, че вдигането на лихвите ще стане на по-късен етап, това все още не е достатъчно”, коментира Джейми Мъри от Bloomberg News.

„Паундът може да започне да пада рязко и това може да промени всичко и да изтегли вдигането на лихвите напред. Но докато Карни беше гуверньор на Канадската централна банка канадският долар поевтиняваше и въпреки това Карни намаляваше лихвите. Може би това е интересен въпрос, който можеше да му бъде зададен”, заяви Брендан Браун, изпълнителен директор на  Mitsubishi UFJ Securities International.

„Сравнявайки случващото се във Великобритания със случващото се в САЩ, ние много бихме искали да имаме ръста в заплатите от 3,2% за последното тримесечие, който беше регистриран във  Великобритания, както и ръста в производителността. В САЩ това ни липсва. Има много причини, които показват, че BoE трябва да действа преди Фед, но всичко зависи от валутата. САЩ не е толкова зависим от долара, колкото Великобритания от паунда”, обясни Анастасиа Аморосо, глобален пазарен стратег в JP Morgan Securities.

„За момента официалната ни прогноза е февруари, но спадът в цените на суровините от последните седмици променя нещата. В момента преразглеждаме прогнозите си за инфлацията и очакваме в началото на следващата година тя да е под 1%. Притеснението ни е свързано с това, че на BoE ще ѝ е трудно да оправдае вдигането на лихвите, когато инфлацията във Великобритания е доста под целевата. В резултат на това може би май е по-реалистична прогноза за вдигането на лихвите”, коментира Азад Зангана, старши икономист за Европа в Schroder Investment Management.

„За милионите хора, които имат ипотеки с ниски лихви, това представлява предупреждение, че в определен момент ипотеките им ще поскъпнат и затова ако не могат да си позволят да плащат по-висока лихва, трябва да фиксират лихвата сега. Това е превантивна мярка, с която хората във Великобритания трябва да се подготвят за неизбежното”, предупреди Матю Бийзли,   глобален директор за акциите в Henderson Global Investors.