ЕК нареди на EDF да върне 1,37 млрд евро субсидия на Франция

EDF потвърди, че ще върне парите на френската държава

22.07.2015 | 15:15
ЕК нареди на EDF да върне 1,37 млрд евро субсидия на Франция

Брюксел настоя енергийната компания EDF да върне на френката държава 1,37 млрд евро затова, че през 1997 се е възползвала от фискална помощ, несъвместима с европейските правила на защита на конкуренцията.

Проверката на ЕК потвърди, че EDF е използвала неоправдано данъчно облекчение от 889 млн евро плюс 488 млн евро лихви, което я е поставило в по-благоприятна ситуация спрямо нейните конкуренти, в нарушение на правилата на ЕС за държавната помощ, каза Маргрете Местагер, еврокомисар за защита на конкуренцията, цитирана в съобщение от ЕК.

 

EDF потвърди, че ще върне на френската държава 1,37 млрд евро, както иска ЕК, но предвижда да се обърне към Трибунала на ЕС. Публичното енергийно дружество съобщава, че решението на ЕК ще се отрази на нетните й задължения с повишение от 0,9 млрд евро за второто тримесечие.

 

Решението да се върне субсидията е последното развитие по случая EDF, който бе повторно отворен преди две години, след като Върховният съд на ЕС критикува начина, по който комисията проучваше случая преди това. Брюкселският регулатор се опитва да хвърли светлина на данъчните действия на мултинационалните компании в общността, пише Bloomberg. Той вече проучва фискалната подкрепа за Apple Inc в Ирландия, Starbucks Corp в Холандия и Amazon.com и Fiat SpA в Люксембург.

 

"Било частни или публични, големи или малки, компаниите, опериращи на единния пазар трябва да плащат своя дял корпоративни данъци честно", каза Вестагер.